Što se događa s tijelom ako svaki dan jedemo paprike?

Foto: Shutterstock

Paprika babura svestrano je i hranjivo povrće koje mnogi vole zbog slatkoće, svježine i zadovoljavajuće hrskavosti, tvrdi dijetetičarka Julia Cassidy. Dijetetičarka Kris Dilley dodaje da paprike nemaju kapsaicin, spoj koji čini ljute paprike pikantnima. Različite boje paprika pružaju različite okuse – zelene su gorkastije jer nisu sazrele, dok su crvene, narančaste i žute slađe. Osim što su ukusne, paprike su bogate hranjivim tvarima poput vitamina C, kalija i antioksidansa.

Također, paprike su izvrsne za jačanje imunološkog sustava jer su bogate vitaminom C koji potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica, kaže Cassidy. Također pomažu u hidrataciji jer sadrže visok udio vode i malo kalorija, objašnjava dijetetičarka Michelle Routhenstein. Uz to, dobar su izvor vlakana što doprinosi osjećaju sitosti, zdravlju probave i regulaciji šećera u krvi, dodaje dijetetičarka Ariana Wood.

"Visok udio vode i vlakana čini paprike odličnim saveznikom u održavanju zdrave tjelesne težine", istaknula je Dilley za Parade.

Paprike su sasvim prikladne za svakodnevnu konzumaciju

Paprike donose i brojne druge koristi, poput zaštite zdravlja očiju zahvaljujući luteinu i zeaksantinu te smanjenja upala zbog spojeva poput kvercetina i luteolina. "Crvene i narančaste paprike sadrže beta-kriptoksantin koji može smanjiti rizik od reumatoidnog artritisa, dok visoke razine vitamina C mogu štititi kosti i hrskavicu", navodi Dilley.

Također, flavonoidi i antioksidansi u paprikama mogu podržati zdravlje mozga i smanjiti rizik od kognitivnog pada, dodaje Cassidy.

Dakle, iako su paprike zdrave i zapravo sasvim prikladne za svakodnevnu konzumaciju, neki ljudi s probavnim problemima, poput refluksa ili IBS-a (sindrom iritabilnog crijeva), mogu osjetiti nelagodu, napominje Routhenstein. "Ključ je u raznolikosti prehrane", napominje Wood, dodajući da je važno jesti šaroliko povrće.

Za maksimalnu korist, paprike se mogu konzumirati sirove s humusom, pečene na roštilju ili punjene različitim sastojcima poput mesa, tofua ili povrća, zaključuju stručnjakinje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.