Studija otkrila idealan obrok za prevenciju raka

Foto: Pexels

Postoji mnogo čimbenika koji utječu na rizik od raka, od kojih su neki izvan naše kontrole. Međutim, svjesno odabiranje hrane može biti korisno. Izreka "Ono si što jedeš" naglašava važnost prehrane za naše zdravlje. Dokazano je da određene namirnice mogu povećati rizik za neka stanja, dok druge mogu pomoći u njihovom smanjenju. Pravilna prehrana, koja uključuje važne vitamine i minerale, može pomoći našem tijelu da bolje funkcionira.

Studija objavljena prošle godine pokazuje da prehrana može igrati ulogu u smanjenju rizika od raka, izvještava Daily Express. Istraživači iz Indije analizirali su kako hrana utječe na rizik od raka i otkrili da, iako ne postoji čarobni lijek, određene namirnice mogu smanjiti vjerojatnost razvoja raka. Evo koje su namirnice istaknuli.

  1. Voće i povrće: Studija je istaknula važnost prehrane bogate voćem i povrćem. Prema autorima studije, ova hrana je bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima koji mogu pomoći u zaštiti od raka.
  2. Cjelovite žitarice: To uključuje namirnice poput smeđe riže, zobi i kruha od cjelovitog zrna pšenice, za koje je studija pokazala da mogu biti korisne protiv raka.
  3. Masna riba: Ribe poput lososa, skuše i sardina mogu pomoći u smanjenju rizika od određenih vrsta raka, osobito raka crijeva, zbog visoke razine omega-3 masnih kiselina.
  4. Mahunarke: Autori studije spomenuli su da bi grah, leća i druge mahunarke mogle biti važan dio prehrane za prevenciju raka.
  5. Povrće iz skupine krstašica: Ovo povrće sadrži spojeve zvane izotiocijanati koji mogu imati svojstva u borbi protiv raka. Krstašice uključuju brokulu, cvjetaču, kupus, rotkvicu i prokulice.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.