Studija: Popularni dodaci prehrani mogu uzrokovati oštećenje jetre

Foto: Pexels

Dodaci prehrani koriste se za poboljšanje zdravlja i popunjavanje nedostataka u prehrani, ali nisu svi jednaki. Dok mnogi osiguravaju važne vitamine i minerale, neki mogu uzrokovati neželjene nuspojave. Važno je napomenuti da suplementi nisu uvijek sigurni, čak i ako imaju oznaku "prirodno".

Osim toga, određeni dodaci mogu uzrokovati štetu ako se uzimaju prekomjerno. Prema Klinici Cleveland, previše određenih vitamina i dodataka prehrani može povećati rizik od osteoporoze, neuropatije pa čak i smrti.

Studija iz kolovoza 2024. otkrila je da je pet posto odraslih uzimalo jedan od četiri dodatka koji su opasni za jetru.

Ovo su suplementi koji su se našli na popisu:

  1. Ashwagandha: koristi se za potporu živčanog i endokrinog sustava.
  2. Crni kohoš: koristi se protiv bolova, noćnog znojenja, simptoma menopauze i razdražljivosti.
  3. Ekstrakt zelenog čaja (ne sam zeleni čaj): koristi se za povećanje energije, zdravlje srca i kože.
  4. Kurkuma ili kurkumin: koristi se za upale, artritis i tjeskobu.

Oštećenje jetre može postojati prije nego što se simptomi pojave, a neki ljudi uopće nemaju simptome. Međutim, simptomi bolesti jetre koji se mogu pojaviti uključuju mučninu, nedostatak apetita, kronični umor, tamnu mokraću te žutu boju očiju i kože.

Ako ste u iskušenju da uzmete jedan od ovih dodataka, stručnjaci predlažu da razmislite o drugim načinima kako biste dobili hranjive tvari ili dobrobiti koje oni pohranjuju. Na primjer, neke od najboljih namirnica za zdravlje mozga uključuju borovnice, avokado i orašaste plodove. Ako vam je potrebna pomoć da zaspite, zdjelica trešanja ili čaša mlijeka mogli bi biti od koristi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.