ZDRAVSTVENE prednosti mediteranske prehrane široko su poznate, a koja podrazumijeva puno povrća, voća, ribe i maslinovo ulje. Ovakva prehrana dokazano jača kosti, poboljšava zdravlje mozga i smanjuje rizik od nekih vrsta raka, dijabetesa, visokog kolesterola, srčanih bolesti i moždanih udara.
Ljudi koji žive u blizini Sredozemnog mora svakodnevno upotrebljavaju maslinovo ulje. Stanovnici drugih država i ne toliko. Oni se najčešće odlučuju za pripremu hrane s maslacem ili sojinim uljem.
Novo istraživanje koje je provedeno u Americi, pokazuje da je zamjena samo pet grama maslaca, margarina ili majoneze s istom količinom maslinovog ulja povezana s čak 7% manjim rizikom od obolijevanja koronarnih, odnosno srčanih arterija.
Kada se kaže pet grama, to je otprilike pola žlice maslaca ili margarina i jedna kašičica majoneze ili masnih mliječnih proizvoda.
Ljudi koji su upotrebljavali više maslinovog ulja od pola žlice dnevno imali su za 15% niži rizik od bilo koje vrste kardiovaskularnih bolesti i 21% niži rizik od bolesti srčanih arterija. Međutim, čini se da nema utjecaja na rizik od moždanog udara.
Preliminarno istraživanje prezentirano je na konferenciji American Heart Association's Prevention, Lifestyle and Cardiometabolic Health Scientific Sessions 2020, navodi CNN.
Zamijenite, nemojte dodavati
"Nemojte dodavati maslinovo ulje u svoju redovitu prehranu. Zamjena je ono što je ovdje važno", kaže autor studije dr. Frank Hu, koji vodi odjel za proučavanje zdrave prehrane na Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Prema njegovim riječima, važno je zamijeniti nezdrave masti maslinovim uljem i to može poboljšati dobri kolesterol, smanjiti biomarkere povezane s upalama i poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Rezultati studije pokazali su sličnost sa studijom koja je provedena 2013. godine, na preko 7000 ljudi. U njoj je otkriveno da su oni koji su primjenjivali mediteranski način prehrane, dopunjen s ekstra djevičanskim maslinovim uljem tijekom pet godina imali za 30% niži rizik od srčanog ili moždanog udara.
Rezultati su također pokazali sporiji pad kognitivnih sposobnosti i bolju kontrolu tjelesne mase. Ovo je vrlo ohrabrujuće, ako se uzme u obzir visoka kaloričnost maslinovog ulja, što je oko 120 kalorija u svakoj žlici.
Prženje na maslinovom ulju
Vjerovanje da gorenje maslinovog ulja oslobađa štetne spojeve nije točno, što je pokazala australska studija iz 2018. godine, dokazavši da je ekstra djevičansko maslinovo ulje zapravo kemijski stabilnije na visokim temperaturama od ostalih uobičajenih ulja za prženje.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje proizvelo je najnižu razinu trans masti i ostalih potencijalno štetnih nusproizvoda tijekom zagrijavanja na temperaturama koje su bile veće od onih koje se obično koriste za prženje ili pečenje.
Kokosovo ulje zauzelo je drugo mjesto
Kanola ulje (ulje od uljane repice) pokazalo se kao najnestabilnije, stvarajući dvostruko više štetnih spojeva od ekstra djevičanskog maslinovog ulja i to dosta iznad "granica dopuštenih za ljudsku upotrebu" pokazalo je istraživanje.
Naravno, postoji mnogo načina za uživanje u maslinovom ulju, bilo da je ono ekstra djevičansko ili ne. Maslinovo je ulje savršeno pogodno za izradu, na primjer, majoneze. Preljevi za salate još su jedan način, a može se napraviti i umak s maslinovim ulje. Prženje povrća, lososa i drugih namirnica uz dodatak maslinovog ulja otkriva nove okuse, kažu stručnjaci.
"Ovdje je riječ o umjerenim promjenama u načinu prehrane", kaže Hu. Umjesto mazanja maslaca na kruh, na isti može se posuti maslinovo ulje. Umjesto kupnje gotovih preljeva u trgovini može se koristiti maslinovo ulje i ocat.
"Ove male promjene mogu imati dugoročne zdravstvene koristi", zaključuje Hu.