NOVO istraživanje pokazalo je da osobe koje redovito konzumiraju čaj imaju znatno manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, i to za čak 28 posto, donosi Mirror. Prema objašnjenju kineskih znanstvenika koju su proveli spomenutu studiju, ovaj zdravi napitak povećava izlučivanje glukoze u mokraći, poboljšava otpornost na inzulin, a samim time i kontrolu šećera u krvi.
''Naši nalazi ukazuju na zaštitne učinke uobičajenog pijenja čaja na regulaciju šećera u krvi. Značajne zdravstvene dobrobiti ovog napitka, uključujući smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, prijavljene su u nekoliko studija tijekom posljednjih godina'', objasnio je Tongzhi Wu, jedan od vodećih autora istraživanja.
Osim toga, ovo nisu jedine prednosti redovite konzumacije čaja. Prema prethodnim podacima, smanjuje rizik od određenih vrsta raka, poboljšava zdravlje i stanje kože, jača zube, smanjuje rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava, a štiti i od pojave demencije, prvenstveno Alzheimerove bolesti.