Sve više žena ide pod nož za okruglu stražnjicu, no ništa ne može nadmašiti čučnjeve

Foto: 123rf

OPERACIJSKI zahvati povećanja stražnjica u značajnom su porastu zadnjih godina, ali moramo se pitati jesu li oni doista toliko učinkoviti. 

Ako ste provodili sate u teretani, nadajući se da ćete i vi postati ponosna vlasnica guze kakvu ima Kim Kardashian, vjerojatno ste se nakon vremena počeli pitati postoji li brži i lakši način. 

Pogotovo danas kad se o zahvatima povećanja stražnjice sve više priča što dokazuje i tvrdnja da su upravo oni jedni od najbrže rastućih kozmetičkih kirurških zahvata izvedenih u Americi. Prema podacima Američkog društva plastičnih kirurga, ugradnja implantanata u stražnjicu porasla je za oko 18 posto u razdoblju od 2015. do 2016. godine, dok su postupci presađivanja masnoća u pozadinu u istom razdoblju skočili za 26 posto. A sve je to još ništa spram lanjske 2017. godine kad je u SAD-u ukupno provedeno 20.673 postupka povećanja stražnjice te su američki plastični kirurzi 2017. godinu već ranije proglasili godinom stražnjica. 

Ipak, kirurzi priznaju da nisu svi njihovi klijenti sretni nakon operacije, a neki već sada traže da im se vrati stari oblik. Stoga se neminovno nameće i pitanje, isplati li se doista takav zahvat?  

Postoji nekoliko stvari koje biste zato trebali znati prije nego se možda i sami odlučite na takav operativni čin, a prave odgovore, u suradnji s plastičnim kirurzima, donosi portal Women's Health: 

1. Najlakša i najučinkovitija metoda je presađivanje masnih naslaga 

Fat Grafting, popularno znano i kao brazilsko podizanje stražnjice, "običan" je zahvat presađivanja vlastitog masnog tkiva s područja gdje ga ne želite na područje gdje ga želite vidjeti. 

Zahvat počinje liposukcijom. Obično se uzima masno tkivo s trbuha ili bokova te se ono naknadno ubacuje u stražnjicu. Rezultati su možda odmah vidljivi, ali konačni izgled veće stražnjice nećete vidjeti još barem godinu dana, koliko je potrebno da tijelo uistinu inkorporira umnoženu mast.

Postoje i rizici, no oni u ovom slučaju nisu toliko strašni i česti, iako se kao i kod svakog zahvata ne isključuju mogućnosti nastanka većih zdravstvenih problema. 

2. Silikonski implantanti 

Za ovaj zahvat obično se odlučuju žene koje nemaju dovoljno masnog tkiva za presađivanje, no silikoni nisu najbolja opcija. To tvrde upravo plastični kirurzi, a posebno ističu zahvate kad se implantanti postave na mišiće.

"Većina pacijenata koji su se odlučili za takav zahvat već ubrzo shvate da im silikoni ne izgledaju dobro, jer osim što pokrivaju prave mišiće, s vremenom se znaju prilično objesiti", objasnio je Mark Mofid, plastični kirurg iz Californije. 

3. Veći implantanti, veći rizik 

Maksimalna veličina implantanta ne bi smjela biti veća od 350 kubičnih centimetara, što odgovara šalici i pol tekućine, a to je maksimalni rizik s kojim se kirurzi žele upustiti u operaciju, čak i kad klijenti jako prosvjeduju. 

To je zato što takav implantant treba više rezova, operacija je zahtjevnija, a još je i gore kad ih klijenti odluče izvaditi ili zamijeniti novima. 

4. Oporavak je težak, bez obzira na metodu 

Bez obzira na to o kakvom se zahvatu radi, oporavak stražnjice traje minimalno tri tjedna u kojima pacijenti ne mogu sjediti pa čak niti normalno ležati (na leđima ili boku), što znači da nakon njega još jedno vrijeme nećete moći normalno funkcionirati. 

5. Nikada nemojte pristati na injekcije silikona 

U 2017. godini,čelnici U.S. Food and Drug Administrationa izdali su upozorenje protiv upotrebe silikonskih injekcija za oblikovanje tijela. Upozorenje je izdano kao odgovor na povećan broj slučajeva pacijenata koji su primili ilegalne silikonske injekcije od nelicenciranih medicinskih stručnjaka u privatnim kućama ili hotelima. Takva se usluga prodaje kao jeftinija alternativa plastičnoj operaciji, a kako navode kirurzi, u gotovo 100 posto slučajeva nastaju problem. Ako ne sada, onda će sigurno nastati tijekom vremena. 

6. Ovo je ipak najbolja, najučinkovitija i najdugotrajnija metoda 

Kirurgija možda nudi brza rješenja, ali je rizična, skupa i ne jamči vaše potpuno zadovoljstvo, kaže Andrew Ordon, plastičar s Beverly Hillsa, koji će svojim klijentima uvijek radije preporučiti dobru staru vježbu poput čučnjeva, iskoraka i podizanja kukova. 

Ukratko, operativno povećanje može se činiti poput brzog rješenja, ali će samo posvećenost vježbanju mišića stražnjice donijeti tako lijepu, oblu i prirodno najatraktivniju pozadinu. 

Boljeg rješenja nema, a ako to kažu čak i plastični kirurzi, onda bismo im zaista trebali vjerovati. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.