Svrbe vas uši? Ovo su dva moguća uzroka, prema terapeutu

Foto: Pixabay

Britanski terapeut, Martin Skerr, objasnio je što može uzrokovati svrbež i perutanje ušiju. Dao je i savjet koji će pomoći da se riješite tog problema, piše Daily Mail.

Liječnik je komentirao slučaj žene koja je godinu dana patila od svrbeža u ušima. Požalila se da joj lijekovi koje je liječnik propisao ne pomažu, a dermatolog kojemu je upućena, čak je izjavio da problem nije neka vrsta bolesti, već strukture uha, odnosno preuskih ušnih kanala.

Skerr je objasnio da svrbež i ljuštenje ušnih kanala obično nisu uzrokovani uskim kanalima, već ekcemom. Dodao je da bolest u pravilu prolazi nakon propisivanja kapi ili masti sa steroidima.

"Uobičajena je praksa da se istodobno propisuju lijekovi protiv gljivica budući da ovaj ekcem može biti povezan s prekomjernim rastom gljivice Malassezia, koja inače živi na koži", dodao je liječnik.

No, napomenuo je da bi ekcem u konkretnom slučaju već trebao proći od propisanih lijekova. Međutim, budući da bolest nije reagirala na taj tretman, Skerr naglašava da dijagnoza nije točna i vjeruje da bi se moglo raditi o psorijazi. Ova autoimuna bolest uzrokovana je kombinacijom genetskih i okolišnih čimbenika. Psorijaza uzrokuje intenzivan upalni odgovor, prekomjerni rast stanica kože i pojavu ljuskastih mrlja koje svrbe.

"Psorijaza se treba liječiti mastima koje sadrže kalcipotriol. Ovaj oblik vitamina D smanjuje prekomjerni rast stanica kože. Bolest će brzo reagirati na takav tretman", zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.