“Uopće ne pijem gazirana pića”: Stogodišnjaci dijele što jedu, a što ne

Foto: EPA

Namirnice koje svakodnevno jedemo igraju važnu ulogu u tome koliko smo zdravi i koliko ćemo dugo živjeti. Stanovnici plavih zona, dijelova svijeta s najvećom koncentracijom stogodišnjaka, uglavnom jedu namirnice biljnog podrijetla te puno voća, povrća i orašastih plodova.

Četiri osobe starije od 99 godina otkrile su za CNBC što jedu i što nikada ne rade.

Elizabeth Francis (115)

Elizabeth Francis, sa 115 godina, najstarija je živuća osoba u SAD-u i tvrdi da jede "sve". Međutim, oduvijek je uzgajala povrće u vlastitom vrtu i nikad nije posjetila restoran brze hrane. Također, ne pije alkohol.

Deborah Szekely (102)

Sa 102 godine, Deborah Szekely još uvijek pomaže u održavanju svog fitness centra tri puta tjedno. Szekely se od djetinjstva uglavnom pridržavala biljne prehrane. Za sebe kaže da je peskatarac, što znači da ne jede meso i mesne proizvode, izuzev ribe i morskih plodova.

Za doručak obično pojede jogurt, bananu i cjelovite žitarice, a za ručak salatu. Za večeru pojede ribu, salatu i pečeni krumpir. Njezina prehrana vrlo je slična mediteranskoj prehrani te uključuje ribu, cjelovite žitarice, voće i povrće.

Shirley Hodes (106)

Shirley Hodes oduvijek se hranila uravnoteženo, a cilj joj je bio ograničiti životinjske masti. Također, pije samo obrano mlijeko.

Daisy McFadden (99)

Kada su novinari Forbesa razgovarali s Daisy McFadden 2010. godine, imala je 99 godina. Podijelila je što obično jede za doručak, ručak i večeru.

Doručak: Zobene pahuljice, sok od brusnice i banana
Ručak: Salata s ciklom, krastavcima, rajčicama i piletinom ili ribom
Večera: Nemasno meso i povrće kuhano na pari
Desert: Svježe voće

"Uopće ne pijem gazirana pića i nikad ih nisam konzumirala. Umjesto toga, pijem vodu, sok, mlijeko ili ledeni čaj", izjavila je tada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.