ŠPAROGE su omiljeno proljetno povrće. Hrskave su, a mogu se koristiti u svemu - juhama, salatama i jelima od tjestenine. Također su prepune hranjivih tvari uključujući folnu kiselinu, kalcij i antioksidanse te vitamine C i E. Jedina mana je što uzrokuju neugodan miris urina.
"Šparoge sadrže kiselinu bez mirisa koja se razlaže u hlapljive sumporne nusproizvode", kaže profesor urologije na Baylor College of Medicine, dr. Christopher Smith.
Brzo isparavanje tih metabolita šparoga tijekom mokrenja uzrokuje da urin ima sumporni miris poput pokvarenih jaja ili kuhanog kupusa.
Prema Smithu, miris se može osjetiti već 15 minuta nakon jedenja i može potrajati do 14 sati nakon konzumacije.
Zašto svi ne osjećaju taj miris?
Čini se da samo neki ljudi osjećaju ovu nuspojavu jedenja šparoga. Postoje dvije hipoteze. Prva je da neki ljudi jednostavno ne proizvode miris, kaže Smith. Prema studiji iz 2010., pokazalo se da oko osam posto ljudi nema nikakav ili jedva osjetan miris mokraće nakon konzumacije šparoga.
Druga hipoteza je da svatko proizvodi miris, ali ga neki jednostavno ne osjećaju. Smith ističe da žene općenito bolje prepoznaju mirise.
Postoji li još neko povrće koje mijenja miris urina?
Češnjak, luk i prokulice razlažu se u spojeve sumpora kada se probavljaju. Ova hrana također proizvodi metil merkaptan, plin koji ima miris pokvarenog kupusa i oslobađa se prilikom mokrenja i disanja.