MALA porcija kečapa sadrži sedam kalorija, a to je dovoljno da tijekom godina nakupite popriličan broj kilograma, smatra stručnjak sa Sveučilišta Cambridge Giles Yeo. Tvrdi kako je problem još veći u srednjoj životnoj dobi kada se metabolizam usporava.
U novoj knjizi Gene Eating pojasnio je kako prosječna odrasla osoba od 20. do 50. godine u prosjeku dobiva 15 kilograma.
“Težina se povećava za 15 kilograma u 30 godina što je oko 75 tisuća kalorija ili 2500 kalorija godišnje. Jednostavnom matematikom otkrit ćete da je samo sedam kalorija više u danu potrebno kako biste se u 30-godišnjem razdoblju udebljali čak 15 kilograma”, napisao je dr. Yeo.
Priznaje kako je u početku i sam bio skeptičan oko tog podatka.
“Ispravan je. Provjerio sam matematički”, dodaje i pojašnjava kako se brzina kojom tijelo sagorijeva kalorije s godinama usporava što znači da se dodatnih sedam kalorija brže gomila.
“Neizbježan je rezultat, ako ne smanjimo unos hrane ili više vježbamo - debljanje”, kaže.
Njegov savjet je pridržavati se prehrane s visokim udjelom proteina ili mediteranske dijete.
“Ne postoji jednostavan odgovor na to koja je vrsta prehrane najbolja. Morate odabrati onu koja odgovara vama i vašem životnom stilu”, upozorava dr. Yeo i poručuje izbjegavanje brzih dijeta kojima se može ostvariti rezultat u kratkom razdoblju, ali dugoročno ne funkcioniraju.