Žena koja je doživjela dva infarkta upozorava: Ove simptome sam ignorirala

Foto: Shutterstock

MAJKA dvoje djece otkrila je kako je s 38 godina pretrpjela svoj prvi srčani udar, a ni dvije godine kasnije i drugi. 44-godišnja Nicola iz Melbournea za Femail je izjavila kako je danima prije imala vrtoglavicu, žgaravicu i osjećala čudne nalete vrućine. Jedne večeri, kad je djecu pospremila na spavanje, simptomi su joj se naglo pogoršali. 

''Osjetila sam užasnu vrtoglavicu, žgaravica je bila toliko jaka da nisam mogla doći do zraka. Kad sam počela teturati po sobi i osjetila mučninu, pozvala sam supruga'', govori Nicola.

Tek kada ju je čeljust počela boljeti, suprug je pozvao hitnu pomoć. Nicola je znala da joj se događa nešto ozbiljno, ali nije nijednom posumnjala na srčani udar. Čak ni tehničari hitne pomoći nisu prepoznali njezine simptome. 

''Rekli su mi da se najvjerojatnije radi o gastroenterološkim problemima i da bi bilo najbolje da odem u bolnicu na kontrolu'', rekla je.

Provjerili su joj vitalne funkcije i tek nakon što je prevezena u bolnicu, shvatila je da nešto nije u redu s njenim srcem. 

''Napravili su mi EKG i odmah sam na njihovim licima primijetila da nešto nije kako treba. Znala sam da mi se ne događa ništa dobro'', dodala je.

Odmah je odvedena na hitnu operaciju gdje su liječnici otkrili da je čak 80 posto Nicoline desne koronarne arterije bilo začepljeno. Ugradili su joj četiri stenta kako bi spriječili da u budućnosti ponovno doživi infarkt. No, niti dvije godine kasnije, uoči svog 40. rođendana, ponovno je završila u bolnici. Ovog puta je imala 95 posto začepljenja iste arterije i dodan joj je još jedan stent.

''Drugi je bio klasificiran kao početni srčani udar jer sam ovog puta uspjela reagirati na vrijeme'', ističe Nicola koja je sada svjesna svojih srčanih problema te zove hitnu pomoć svaki put kad primijeti slične simptome. 

''Zastrašujuće je. Sjećam se da su jednom prilikom moja djeca gledala kako me tehničari iz stana odvoze na nosilima. Trudim se da moja obitelj zna što se sa mnom događa, da ne brinu previše i uvijek im govorim da će mama biti dobro. Čak sam ih naučila kako koristiti tlakomjer da znaju kada, i ako, mi treba pozvati hitnu. Gledajući unatrag, tek sada shvaćam da sam mnoge simptome osjećala godinama prije infarkta. Samo ih nisam doživljavala kao ništa ozbiljno. Jedan od tih simptoma bio je kronični umor. Mislila sam da se javlja jer sam iscrpljena, nisam vjerovala da je to znak nekog opasnijeg problema", pojašnjava.

Svoje iskustvo podijelila je u nadi da spasi tuđe živote. 

''Želim da ljudi znaju da se ovakvo nešto može dogoditi bilo kome. Ja nisam pušač, ne pripadam nijednoj rizičnoj skupini niti itko u mojoj obitelji ima problema sa srcem. Kod bilo kakvog sumnjivog simptoma reagirajte na vrijeme i nemojte ga ni slučajno ignorirati, može vam spasiti život'', zaključuje Nicola. 

Srčani udar i dalje je jedan od najčešćih uzroka smrtnosti u svijetu, a najveća tajna krije se upravo u prevenciji. Prema dosad provedenim istraživanjima pokazalo se da je za čak 44 do 76 posto smanjenja smrtnosti od koronarnih bolesti srca zaslužna pravovremena prevencija, promjena načina života i prepoznavanje simptoma na vrijeme. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.