Žene starije od 50 trebaju smanjiti konzumaciju 6 vrsta namirnica iz jednog razloga

Foto: Pexels

HRANA bogata mastima mnogima je ukusna, ali je i vrlo nezdrava te je preporuka jesti je što manje, posebno kako starimo. Prehrana bogata nezdravim mastima, posebno zasićenim i transmastima, može dovesti do debljanja, inzulinske rezistencije i povišenog šećera u krvi, što povećava rizik od dijabetesa tipa 2.

Kako piše portal She Finds, osobe starije od 50 godina, posebice žene, trebale bi manje jesti namirnice bogate mastima, a sve kako bi smanjile rizik od dijabetesa. Skupina stručnjaka izdvojila je koje su to vrste hrane.

Crveno meso

Crveno meso sadrži visoku razinu zasićenih masti koje pridonose upalama i inzulinskoj rezistenciji. Poznato je da su upale i inzulinska rezistencija dva faktora ključna u razvoju dijabetesa tipa 2.

Dijetetičarka Jordan Anthony ističe da "postoje dva glavna problema s crvenim mesom koji ga čine lošim izborom za osobe s dijabetesom. Prvo, ima visok sadržaj kolesterola i zasićenih masti što može dovesti do kardiovaskularnih problema koji otežavaju upravljanje dijabetesom. Drugo, meso je teže probavljivo što može usporiti djelovanje inzulina na šećer u krvi".

Pomfrit

Pomfrit svoju hrskavu vanjštinu i mekanu unutrašnjost obično dobiva prženjem u uljima koja su bogata zasićenim i transmastima. Redovita izloženost hrani pripremljenoj u ovim uljima može povećati kolesterol i potaknuti upalu.

"Pomfrit i krafne također sadrže loše trans i zasićene masti za vaše zdravlje. Ove pro-upalne masti povećavaju potrebu za inzulinom ili smanjuju njegovo izlučivanje; oba ishoda smanjuju osjetljivost na inzulin i povećavaju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2", objasnio je za SheFinds dr. Michael Lahey.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje smatra se zdravom namirnicom među potrošačima, no važno je biti svjestan njegovog sadržaja masti. Koristi se u svemu, od kuhanja do pečenja, a visok sadržaj zasićenih masti može povisiti kolesterol i potencijalno dovesti do inzulinske rezistencije.

Dijetetičarka Veronica Rouse tvrdi da ova vrsta ulja "zapravo sadrži oko 90% zasićenih masti, čak više od maslaca. Ova vrsta masti povisuje LDL (loš) kolesterol, što povećava rizik od srčanih bolesti i inzulinske rezistencije. Kod žena iznad 50 godina, koje su već u povećanom riziku od dijabetesa tipa 2, unos previše zasićenih masti može dodatno utjecati na osjetljivost na inzulin i uzrokovati skokove šećera u krvi."

Sladoled

Mnogima omiljen, sladoled je poslastica koju obično povezujemo s debljanjem, ali, ako se konzumira u većim količinama, može povećati i rizik od dijabetesa tipa 2 zbog visokog udjela šećera.

"Iako je popularna poslastica, sladoled je bogat zasićenim mastima i dodanim šećerima što oboje može pridonijeti debljanju i povećanju razine šećera u krvi. Umjesto toga, odaberite zamjene s nižim udjelom masti, poput smrznutog jogurta ili sorbeta", objašnjava nutricionistica Johanna Angman.

Punomasni mliječni proizvodi

Punomasni mliječni proizvodi, poput punomasnog mlijeka, sira i maslaca, sadrže zasićene masti koje mogu povisiti razinu LDL kolesterola. Lahey dodaje: "Vrlo loši oblici masti, poput zasićenih, nalaze se u proizvodima poput punomasnog mlijeka, sira i maslaca. Ove masti povećavaju LDL kolesterol, uzrokuju upale i smanjuju osjetljivost na inzulin, tri faktora koja povećavaju rizik od dijabetesa."

Prerađeno meso

Kao posljednju namirnicu, stručnjaci su izdvojili i prerađeno meso. Kako prenosi SheFinds, prerađene vrste mesa, poput slanine i kobasica, bogate su mastima i sadrže brojne štetne sastojke za organizam, poput konzervansa i aditiva.

"Kobasice, slanina i hrenovke sadrže zasićene masti, a polovica prerađenih kobasica sadrži konzervanse. Oni ne samo da otežavaju toleranciju na glukozu već također povećavaju upalu, što dodatno povećava rizik od bolesti", zaključuje Lahey.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.