BASKIJSKI chef koji kombinira gastronomiju, znanost i održivost Andoni Luis Aduriz ovogodišnji je dobitnik nagrade Icon Award, dodijeljene u sklopu izbora The World's 50 Best Restaurants.
Prestižna nagrada otišla je u ruke chefa Aduriza kao priznanje za njegovu posvećenost promicanju društveno i ekološki odgovorne gastronomske industrije. Njegovi uspjesi i utjecaj čine ga jednim od najvažnijih kuhara svoje generacije i doprinose njegovom zaista ikoničnom statusu na globalnoj restoranskoj sceni, kažu.
>> Ovo je 50 najboljih restorana na svijetu
Jedinstven pristup gastronomiji
Godine 1998. Aduriz je otvorio vlastiti restoran, Mugaritz, smješten na granici između dva baskijska grada, Errenteríje i Astigarrage, nedaleko od San Sebastiana. Iako je restoran u svojim počecima imao poteškoća, Mugaritz je ubrzo postao omiljena destinacija kuhara i gurmana iz cijelog svijeta.
Poznat je po jedinstvenim gastro doživljajima i od 2006. godine je redovito rangiran među najboljim restoranima svijeta, a također je nagrađen i s dvije Michelinove zvjezdice. Doživljaj blagovanja u Mugaritzu osmišljen je kao multisenzorna avantura koja kombinira teksture, priče, okuse i emocije kako bi se stvorilo uzbudljivo, ali i zbunjujuće iskustvo, piše The World's 50 Best Restaurants.
Svaki posjet Mugaritzu je jedinstven, ne samo u usporedbi s drugim restoranima već i u odnosu na prethodne posjete Mugaritzu, jer se svake godine, između siječnja i ožujka, stvara potpuno novi jelovnik. U to vrijeme, Aduriz zatvara restoran za javnost i zajedno sa svojim timom osmišlja nova jela.
Veza između kulinarskog i znanstvenog svijeta
Rođen je 1971. godine u San Sebastianu. Svoju karijeru u ugostiteljstvu započeo je radom u pizzeriji nakon škole, gdje je prvi put pokazao interes za svježe namirnice. Godine 1993. preselio se u Kataloniju i pridružio se timu poznatog restorana El Bulli, pod vodstvom Ferrana Adriàa. Tamo je stekao novo razumijevanje kuhinje, razvijao svoju kreativnost i naučio uvijek težiti savršenstvu.
Tijekom svoje karijere Aduriz je uspio izgraditi veze između kulinarskog i znanstvenog svijeta te je pronašao svoje mjesto na granici između umjetnosti i gastronomije.
Aduriz nije slijedio ustaljene kulinarske norme, govore stručnjaci iz žirija, već je odbacio industrijske dogme u korist istraživanja i eksperimentiranja s hranom. Za ovu nagradu najzaslužniji je njegov rad na promicanju održive i društveno odgovorne gastronomske industrije.
Iako se Mugaritz svake godine od 2005. nalazi na popisu The World's 50 Best Restaurants, Aduriz tvrdi da je njegov restoran puno više od toga. On i njegov tim sudjeluju u brojnim interdisciplinarnim projektima, od suradnje s Baskijskim kulinarskim centrom do savjetovanja o zdravlju i prehrani, predavanja na Harvardu i pisanja za novine El Pais.