Kultno jelo koje se jede u američkim barovima, a poslužuju ga i u školskim kantinama

Foto: Shutterstock

NAKON same naslovne slike, jasno je da ćemo pisati o izuzetno zasitnom i jakom jelu, no kako ga god okarakterizirali - svi mi ponekad poželimo nešto upravo takvo. Radi se o popularnom američkom jelu imena Sloppy Joe. Sastoji se od mljevene govedine, povrća poput luka i paprike, umaka od rajčice i začina, a sve se poslužuje na lepinji ili hamburger pecivu.

Jelo karakteriziraju sočnost i neurednost, odakle i potječe naziv "sloppy", što znači neuredno i razmazano. Dok se jede, nadjev se obično razlijeva iz sendviča, no u tome je i cijela njegova čar. Obično se služi uz priloge poput pomfrita ili kiselih krastavaca.

Postoji nekoliko verzija o njegovom porijeklu, ali prema najpoznatijoj priči - Sloppy Joe nastao je u Sloppy Joe's baru u Key Westu na Floridi još 1930-ih godina. Tamošnji kuhar Joe navodno je izmislio ovo jelo tako što je pomiješao mljeveno meso sa začinima i umakom od rajčice, a zatim ga stavio na kruh.

Od tada je jelo postalo poznato diljem Amerike, a danas ga se može pronaći u mnogim restoranima, kafeterijama i barovima. Također, često je na jelovniku školskih kantina. Postoje čak i pakiranja začina ili umaka za ovo jelo, koja se mogu kupiti u američkim supermarketima.

Mi se ponekad volimo počastiti ovakvom kalorijskom bombom - jelo se stvarno lako priprema, a dobar je izbor za večeru s prijateljima ili obitelji. Evo kako ga radimo kod kuće.

Potrebni sastojci

Pripremite sljedeće sastojke.

  • mljevena junetina
  • luk
  • čili papričice
  • stabljika celera
  • češnjak
  • nasjeckana rajčica
  • kečap
  • Worchestershire umak
  • crvena paprika
  • smeđi šećer
  • sol i papar

Kako ga pripremiti

Povrće nasjeckajte na sitno pa ga popržite zajedno s lukom. Dodajte mljeveno meso i začine, a kad je meso prženo, dodajte i sjeckanu rajčicu, čili papričicu, umak i kečap. Kuhajte dok meso ne bude gotovo, a dok se kuha - pripremite peciva. Prerežite ih na pola pa svaku stranu tostirajte na tavi. Na kraju, napunite ih umakom od mljevenog mesa i poslužite uz krumpiriće ili salatu.

Detaljan recept nalazi se ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.