NA TRŽNICAMA i u dućanima sve vrvi od bundeva, a osim što nas inspiriraju da radimo jesenske dekoracije - jako su zdrave. Iako ih postoji preko 800 različitih sorti, za prehranu najčešće biramo one slatkastog okusa, a butternut bundevu je lako nabaviti. Prirodno ima sladak okus, a nakon kuhanja postaje kremasta i blago orašasta, što dodatno naglašava slatkoću. Ako ste fanovi batata, slatkog krumpira, obožavat ćete jela od bundeve.
Da podsjetimo za što je sve bundeva dobra: bogata je vitaminima A i C koji su ključni za imunitet, kao i vitaminima E, K i vitaminima B kompleksa, koji su dobri za kožu, kosu i nokte. Puna je antioksidansa, beta-karotena, kalija i vlakana, podrška je zdravlju srca, kože i zdravom radu probave.
Uz sve ove benefite, šteta je ne iskoristiti je na razne načine - od pirea, preko pečene bundeve kao priloga mesnom jelu i juhe od bundeve, do jela koje danas pripremamo - kremastog variva.
Potrebni sastojci
- butternut bundeva narezana na kockice
- mrkva
- krumpir
- suho meso
- povrtni temeljac
- umak od rajčice
- vrhnje za kuhanje
- svinjska mast
- brašno
- sol, papar, češnjak, đumbir, šećer
Kako se priprema
Počnite tako da na masti dinstate povrće - na kockice narezane mrkvu i bundevu. Dodajte im suho meso i podlijte ih temeljcem, dodajte krumpir te umak od rajčice i vrhnje za kuhanje. Na žlici masti popržite brašno i umiješajte u varivo, pa kuhajte dok se ne zgusne. Na kraju možete popržiti malo suhog mesa ili tostirati kruh, pa prilikom serviranja komadiće posuti po vrhu. Ovdje se nalazi cijeli recept.