Kako izgleda prehrana Vatrenih? Liječnik otkrio što jedu nakon svake utakmice

Foto: Nel Pavletic /Pixsell

U TIJEKU JE Europsko nogometno prvenstvo, a osim što nogometaši prije svake utakmice moraju odraditi treninge, ali i odmoriti se, jako je važno ono što jedu prije i poslije utakmica.

To, dakako, vrijedi i za naše Vatrene, a za vrijeme Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. godine jedan od trojice liječnika hrvatske nogometne reprezentacije, dr. Tomislav Vlahović, otkrio je što Vatreni najčešće jedu nakon utakmica i kako izgleda njihova prehrana. Za portal Živim.hr otkrio je da je važno da nogometaši tijekom dana unose što više ugljikohidrata kako bi imali dovoljno energije za treninge.

"Osim toga, voće, povrće, sjemenke i cjelovite žitarice osiguravaju važne vitamine i minerale, s nekim zdravim masnoćama, poput avokada, orašastih plodova, maslinovog ulja i masne ribe poput lososa", dodao je dr. Vlahović.

>> Ovo je najbolje tijesto za pizzu ikad, obožavaju ga tisuće naših čitatelja

Koje namirnice najčešće jedu Vatreni, a koje izbjegavaju?

Liječnik je otkrio da Vatreni najčešće jedu namirnice poput riže, tijesta, žitarica, krumpira, raznih salata, banana, bijelog mesa, ribe, maslinovog ulja, peciva od cjelovitih žitarica i prirodnih sokova, ali i da im se ne preporučuje jesti hranu poput hamburgera, kobasica, masnih sireva, čipsa, pomfrita i raznih umaka.

Nakon utakmica jedu hranu bogatu bjelančevinama i ugljikohidratima te nezasićenim mastima, a dr. Vlahović je otkrio da se ta kombinacija može naći u jednoj pizzi, s tijestom bez kvasca, umakom od rajčice i nadjevom od povrća, sira i šunke. Upravo je to jelo koje nogometaši vole pojesti još u svlačionici, neposredno nakon utakmice.

Recept za pizzu bez kvasca kakvu Vatreni najviše vole

Ovo su jelo Vatreni jeli na prošlim prvenstvima i sigurno će ga jesti i na ovome, a u nastavku možete pronaći i recept za tijesto za pizzu bez kvasca, koje kasnije možete nadjenuti po želji. Ipak, želite li jesti kao Vatreni, na pizzi se obavezno moraju naći umak od rajčice, kuhana šunka, sir i narezano povrće.

Za tijesto za pizzu bit će vam potrebno:

  • 170 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • pola žličice soli
  • 125 ml mlijeka bez masnoće
  • 2 žlice maslinovog ulja.

U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol, a zatim umiješajte mlijeko i maslinovo ulje i mijesite dok ne dobijete mekano tijesto. Dok mijesite, pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Tijesto premijesite na pobrašnjenoj površini desetak puta, oblikujte ga u kuglu, pokrijte i ostavite da odstoji desetak minuta.

Tijesto zatim razvaljajte, stavite na lim za pečenje i pecite osam minuta. Nakon osam minuta ga izvadite iz pećnice i dodajte mu nadjeve po želji (umak od rajčice je obavezan, a možete dodati i kuhanu šunku, sir i narezano povrće kao što jedu Vatreni ili pak nešto drugo). Vratite u pećnicu i pecite još 15 minuta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.