Makarski majstori za kolače su nam otkrili recept za obožavanu dalmatinsku slasticu

Foto: Kavana Romana

SEZONA je u punom jeku, a mi smo se tom prilikom virtualno zaputili do Makarske te porazgovarali s vlasnicima Kavane Romane. Već ih neko vrijeme pratimo na društvenim mrežama, a još smo u veljači pisali i o njihovim krafnama koje smo uvrstili na popis najpopularnijih izvan Zagreba. Sad smo ih odlučili kontaktirati i saznati što se trenutno od slatkog jede u Makarskoj.

Rimini za inspiraciju

Iako rado spremaju tradicionalne dalmatinske slastice, vole vidjeti i što je trendy u svijetu, pa tako, otkrivaju nam, svake godine posjećuju međunarodni sajam posvećen ugostiteljstvu u talijanskom Riminiju (SIGEP). Zato u vitrini s kolačima, osim dobrih starih klasika poput breskvica, rožate i torte Makarane, imaju i makaronse, eklere, paris-brest, pa i ručno bojane praline te monoporcije kolača i krostate.

"Ipak, naši gosti najviše žude za tradicionalnim slasticama. Vole kušati novitete, ali se na kraju uvijek vraćaju izvornim, tradicionalnim recepturama", kažu. Inače, kavana egzistira već dulje od 15 godina, a osim što drže lokal, proizvode slastice koje prodaju i drugim objektima u okolici. Radi se u dvije smjene, a dnevno proizvedu preko 40 vrsta različitih slastica.

"Razlike u poslu u sezoni i izvan nje su vidljive jer imamo puno ugostiteljskih objekata koje opskrbljujemo kolačima i tortama. Naše slastice možete kupiti na cijeloj Makarskoj rivijeri", kažu nam. Najveći izazov im je, kažu, inflacija - kao i svima.

"Namirnice poskupljuju iz dana u dan, što dovodi do neminovnog porasta cijena kolača i torti. Što se radne snage tiče, imamo tu sreću da imamo uhodan tim žena, radimo zajedno već godinama i gotovo da smo postali obitelj", pričaju nam, a jedna od njihovih vještih slastičarki nedavno je bila zvijezda na Instagramu. Video pripreme rafiola ukrao je pažnju i nama.

Dali su nam provjereno dobar recept

U nastavku vam donosimo recept koji je tim iz makarske Romane podijelio s nama. Riječ je o tradicionalnim rafiolima koji su se nekad jeli u svečanim prilikama, dok se danas u njima uživa puno češće.

>> Imamo recept za rafiole iz poznate makarske kavane

Rafioli su među omiljenim dalmatinskim tradicionalnim slasticama koje su od davnina obilježavale blagdansko vrijeme. Danas je malo drugačije pa se, u slastičarnicama koje ih drže, redovi za rafiole nerijetko stvaraju i tijekom proljeća i ljeta. Pripremaju se diljem obale, a najpoznatiji su oni trogirski, kao i rafioli iz Imotske krajine, gdje su nezaobilazni na vjenčanjima, za veće blagdane i druge slične svečanosti.

Radi se o prhkim polumjesecima punjenima slatkim nadjevom od badema, a kako svatko voli dodati nešto svoje, tako se od kuće do kuće razlikuju. Neki ih vole začiniti i prošekom, maraskinom ili pak koricom agruma.

Naravno, većina namirnica iz današnjih recepata nekoć se smatrala luksuzom, pa se upravo zato rafioli nisu jeli kad god se htjelo, već u odabranim, rijetkim prilikama. Ipak, neki kažu kako su nekadašnji, "drevni" rafioli zapravo bili sirotinjska slastica i spremali su se od osnovnih namirnica - šećera, svinjske masti, jaja, brašna, badema, korice naranče i limuna.

Kako se pripremaju

Prvo se zamijesi mekano tijesto, a zatim se ostavi da kratko odmara. Za nadjev je potrebno pomiješati šećer s bjelanjcima te dodati mljevene bademe, a poseban okus daju mu rum, prošek, maraskino, limun i muškatni oraščić. U makarskoj Romani u nadjev dodaju i malo tamne čokolade te marmelade od marelica.

Tijesto se, nakon što odmori, tanko razvalja te izreže u krugove koji se pune nadjevom i zatvaraju u oblike polumjeseca. Nakon što se ispeku, a važno je da ne uhvate boju po rubovima, premazuju se maraskinom ili lozovačom te uvaljaju u kristal šećer. Mogu stajati danima, a neki tvrde kako su najfiniji upravo kad malo odstoje.

Recept za rafiole kakve pripremaju u Kavani Romani u Makarskoj pronađite ovdje. Svakako nam javite dojmove!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.