OTVORILI su prije više od godinu dana, no još uvijek odaju dojam skrivenog zagrebačkog mjesta za koje ne znaju mnogi. Ban za van je azijski restoran, ili možda bolje rečeno zalogajnica, na zagrebačkoj Trešnjevci (točna adresa je Ozaljska ulica 21). Otvoreni su od utorka do nedjelje od 11 do 21, a ponedjeljkom su zatvoreni.
Kako saznajemo, vlasnici su Kinez i Francuskinja, a Kinez Ban je i kuhar u ovom lokalu prikladno nazvanom Ban za van s obzirom na to da najviše toga i rade za dostavu. Njegova supruga bavi se drugim poslom i nema prakse u ugostiteljstvu. Prostor u kojem su smješteni je malen, prilično trošan i apsolutno neprivlačan ako ga gledate samo kao prostor.
Nismo sigurni što je ondje bilo ranije, no svakako nešto zbog čega pod izgleda pomalo očerupano, a trenutno je dekor postavljen s malim budžetom. Voditelj lokala, koji je ujedno i konobar, izrazito je ljubazan i pričljiv, no nije naporan i moramo priznati da je jedan od ugodnijih ljudi koje smo u zadnje vrijeme sreli kad smo bilo gdje išli jesti. Svejedno, ne bi škodilo malo profesionalne obuke. Ipak, cijela priča ima potencijala, a naročito uz njihove radionice, zbog kojih, čini se, koliko god ljudi ne zna za Bana, isto toliko i zna.
Radionice
Ono što je vrijedno pažnje su, kako smo već spomenuli, njihove radionice, na kojima Ban - vlasnik ove azijske zalogajnice, polaznike uči kako napraviti pohani sladoled ili dumplinge, ovisno što odluče staviti kao temu pojedinog termina. Ono što je još bolje je njihova cijena, a to je tek 10 eura po osobi, što ih čini definitivno najjeftinijim radionicama u gradu. Kad svi sve nauče, hrana se priprema i jede.
Iako si mi još nismo uspjeli osloboditi vremena ni za jednu Banovu radionicu, reakcije na društvenim mrežama čine se super, a atmosfera je prilično domaća i opuštena, ako je suditi po izrazima lica. I upravo zbog tih radionica ovo mjesto ima dodatnu vrijednost pa se nadamo da će to i ostale potaknuti na organizaciju radionica, primjerice za nepalska ili filipinska jela.
Što inače kuhaju
Kako nam je rekao gospodin koji nas je posluživao, na jelovnik su uvrstili jela iz više azijskih zemalja pa tu ima onih iz Tajvana, Singapura, Kine, Tajlanda, ali i malo kinesko-američkog fusiona poput piletine s narančom. U nastavku su sva jela i cijene.
- Proljetne rolice 3.50 eura
- Slano-paprene pileće kuglice s krumpirom 4.80 eura
- Kiselo-ljuta juha 1.50 eura
- Kineski pileći gulaš 7.20 eura
- Pekinška pržena mljevena svinjetina 5.50 eura
- Bangkok Phad sixiw (tajlandska pržena tjestenina) 8.65 eura
- Sichuan Chicken Gong Bao 8.25 eura
- Hong Kong Chao Mian (pržena tjestenina s povrćem ili mesom) 6.40/6.80 eura
- Banov pileći panirani file (piletina, riža, teriyaki) 8.80 eura
- Thai Curry (s povrćem ili piletinom) 8.25 eura
- Kinesko-američka Orange Chicken 7.20 eura
- Slatko-ljuta piletina 7.20 eura
- Taiwan Chao Mian (tajvanska pržena tjestenina ili riža s povrćem) 6.40/6.80 eura
- Singapore Mi Fen (singapurski rižini rezanci s mesom ili vege) 8/8.20 eura
- Xinjiang pilav 5.50/8 eura
- Porcija riže 1.05 eura
- Dodatni umak 0.80 eura
- Ukiseljeni mango 1.50 eura
- Pohane banane 2.50 eura
Porcije su ogromne, a cijene i više nego pristojne za današnje stanje pa ne čudi što svako malo uletava neki dostavljač. Izgleda da su se, iako Ban za van nije toliko poznat za jesti "unutra", neki ljudi navukli na njihove obilne i relativno jeftine porcije. Mi čekamo malo urednije serviranje i ozbiljniji prostor, no to ne znači da u jednom trenu nećemo otići na neku od njihovih, kako se čini, ultrazabavnih radionica.