Danas zaštićeno jelo, a nekoć su ga žene radile za svoje muževe rudare

Foto: Shutterstock

RUDARSKA greblica je tradicionalni kolač iz rudarskog naselja Rude kod Samobora. Nastala je u 16. stoljeću, kada su se u tom području razvijali rudnici željeza i bakra. Recept joj se najviše oblikovao u 19. stoljeću, u vremenu kada je rudarstvo u Rudama bilo na vrhuncu i bilo glavni izvor prihoda lokalnog stanovništva.

Pripremale su je žene rudara kao jednostavan i hranjiv obrok koji su rudari mogli ponijeti sa sobom u rudnik. Bila je praktična zbog svoje trajnosti i lakoće pripreme, a koristilo se ono što je bilo na raspolaganju - brašno, sir, orasi, zelje ili neko drugo zeleno povrće.

Rudarska greblica danas ima status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra u Hrvatskoj i prepoznata je kao autohtoni specijalitet tog kraja. Svake godine u Rudama se održava manifestacija posvećena ovom jelu, poznata kao Dani rudarske greblice, gdje posjetitelji mogu isprobati razne verzije ovog specijaliteta.

Greblica se lako priprema kod kuće, a savjetujemo da ju isprobate - ili ponesete na posao za gablec.

Potrebni sastojci

Za tijesto je potrebno:

  • glatko brašno
  • domaće vrhnje
  • žumanjak
  • svinjska mast
  • kvasac
  • sol

Za nadjev će vam trebati:

  • domaći kravlji sir
  • jaja
  • bjelanjak
  • špinat izrezan na trakice
  • sol

Za premaz:

  • domaće vrhnje

Kako se priprema

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto pa ga ostavite u hladnjaku preko noći. Pripremite nadjev - pomiješajte sir, jaja, bjelanjak i špinat. Tijesto razvaljajte pa ga prebacite u namašćeni lim za pečenje, pa dio tijesta premažite smjesom od sira. Preklopite ostatkom tijesta i zavrnite rubove. Gornji dio premažite vrhnjem i ispecite.

Detaljan recept nalazi se ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.