BOLOGNESE je jedno od onih jela koja imaju sve karakteristike da budu omiljena - jednostavan je i od uvriježeno dobrih sastojaka, brzo se priprema i - svi ga vole. Svi znamo okvirni recept - radi se o mljevenom mesu u umaku od rajčice, sa špagetima, no poznato je i da se razlikuje od kuće do kuće. Ovo talijansko jelo prenosi se generacijama i to cijelim svijetom, pa ne čudi da se na tom putu recept pomalo i "iskrivio".
Ovo su, prema Talijanima, najčešće "greške" prilikom pripreme bolognese umaka.
1. Korištenje mljevenog mesa loše kvalitete
Talijani inzistiraju na mješavini mljevene junetine i svinjetine iako mnogi koriste i neka druga mljevena mesa - poput purećeg ili pilećeg.
2. Dodavanje previše rajčice
Originalni bolognese nije umak od rajčice. Talijani koriste samo malo pelata, koncentrata rajčice ili umaka za boju i okus. Prema njima, često se griješi dodavanjem velike količine pasirane rajčice ili gotovih umaka.
3. Dodavanje začina poput bosiljka ili origana
Ovakvi se začini koriste za pizze ili marinare, ali nikad u originalnom bologneseu. Originalni recept koristi samo sol, papar i ponekad lovorov list.
4. Preskakanje mlijeka ili vrhnja
U tradicionalni bolognese dodaju se zbog ublažavanja kiselosti rajčice i postizanja kremaste teksture.
5. Dodavanje vina loše kvalitete
Originalni recept zahtijeva suho bijelo vino (ponekad crno), a korištenje vina loše kvalitete ili izbjegavanje vina mijenja dubinu okusa.
6. Prekratko kuhanje
Ovaj se ragu tradicionalno kuha 3-4 sata na laganoj vatri kako bi se razvili svi okusi. Ljudi često požuruju proces i kuhaju umak manje od sat vremena - i kod nas je ovaj umak poznat kao brzo jelo.
7. Korištenje gotovih začinskih mješavina ili šećera
Šećer nije potreban u autentičnom bologneseu, jer mlijeko ili vrhnje neutraliziraju kiselost rajčice. Također, začini su, kako smo već napisali gore, minimalni.
8. Serviranje s pogrešnom tjesteninom
Tradicionalno se bolognese poslužuje s tagliatellama, a ne špagetima. Špageti se rijetko koriste jer ne drže umak jednako dobro - umak bi se morao zadržati u tjestenini, napuniti ju, a ne kliziti s nje.
9. Previše masnoće ili ulja
Umjesto obilja maslinovog ulja, koristi se umjerena količina masnoće iz pancete ili svinjetine.
Ovdje pronađite recept za originalni Ragù Alla Bolognese chefa Maria Caramelle.