KORABA, također poznata kao korabica ili koleraba, višegodišnja je biljka, među čijim su srodnicima kupus, brokula, cvjetača, kelj i raštika. Sve ove biljke potječu od iste vrste divljeg kupusa, a okus i tekstura korabe su najsličniji brokuli i kupusu, ali je koraba blažeg i slađeg okusa.
Može se jesti cijela, sirova ili kuhana, no za jelo se najčešće koristi samo stabljika, za koju se nekad pogrešno misli da je korijen. Vrlo je popularna u zemljama sjeverne i istočne Europe poput Njemačke i Mađarske, kao i u sjevernom Vijetnamu te istočnoj Indiji.
Što je koraba?
Ime koraba dolazi iz njemačkog jezika, od riječi kohl (kupus) i rübe (repa). Koraba može biti bijela, zelena ili ljubičasta s malim razlikama u okusu, a listovi joj izgledaju popucalo. Ima blag okus i može se koristiti u raznim jelima, od salata do juha.
Mlada stabljika može biti svježa i sočna kao jabuka, ali je manje slatka. Koraba ima umjerenu cijenu u usporedbi s drugim povrćem koje se može pronaći na tržnicama, a poljoprivrednici je vole saditi jer se lako uzgaja u tandemu s drugim usjevima i ima dugu vegetacijsku sezonu.
Neki je vole grickati sirovu
Stabljike i listovi korabe su jestivi, ali je prvo morate oguliti. Tanka kora je gorka i neukusna, ali se lako uklanja gulilicom ili nožem. Za najbolje rezultate prije upotrebe odrežite smeđi kraj i odvojite listove.
Koraba je svestrano povrće koje se može kuhati na razne načine. S obzirom na to da ima neutralan okus, odlično se kombinira sa slanim i slatkim okusima. Narežite stabljiku na kockice ili kriške i kuhajte na pari, pirjajte ili pržite.
Može se koristiti u raznim varivima, ali i svježa u salatama, a neki je vole jednostavno grickati kao hrskavi zalogaj. Lišće možete iskoristiti u juhi, ali se može pripremiti i poput špinata.
Manje su slađe i hrskavije
Kad je sirova, koraba ima okus sličan sirovom kupusu uz blago gorku notu, sličnu onoj rotkvice ili repe. Koraba je hrskava, ali nije žilava, što je čini popularnom u salatama. Što je stabljika u obliku lukovice manja, imat će blaži okus i hrskaviju teksturu. Kuhana ima suptilan okus i teksturu sličnu stabljikama brokule. Kuhani listovi okusom podsjećaju na blitvu blagog okusa.
Odličan je dodatak juhama i varivima
Koraba je hrskava i lagano pikantna te se dobro slaže s kupusom, mrkvom i raznim lisnatim povrćem. Narezana na kockice je odličan dodatak juhama i varivima, a može se pripremati kao korjenasto povrće poput repe. Korabu kuhanu na pari možete poslužiti kao prilog s malo otopljenog maslaca ili je možete pretvoriti u pire. Prelijte uljem i ispecite za jednostavan, ali ukusan prilog.
>> Recept za pileću juhu s korabom
U sezoni je od jeseni do početka proljeća
Dostupna je tijekom cijele godine, ali vrhunac sezone traje od jeseni do proljeća. Često se prodaje s još pričvršćenim listovima, što je znak da je svježa. Kada kupujete cijelu korabu, birajte onu sa svježim listovima. Kad se prodaje bez lišća, izaberite onu koja je teška, čvrsta i bez tamnih mrlja.