Losos je još jedna namirnica koju sve više ljudi odbacuje, evo i zašto

Foto: Shutterstock

VEĆ SMO pisali o tome da sve više ljudi odbacuje avokado, namirnicu koja je donedavno bila na vrhuncu popularnosti, i to zato što ima ogroman ugljični otisak (tekst možete pronaći ovdje), no već neko vrijeme ista sudbina čeka i losos, omiljenu masnu ribu.

Iako je losos nekoć bio poslastica rezervirana za posebne prilike s obzirom na dosta visoku cijenu, posljednjih godina viđamo ga posvuda, a ova "morska piletina" već je počela polako nestajati s jelovnika brojnih restorana. Restorani, kafići i hoteli diljem svijeta odbacuju uzgojeni losos, a slično se dogodilo i u našem Boogie Labu, koji je sa svog jelovnika maknuo losos i avokado.

Utjecaj uzgojenog lososa na okoliš

Losos je globalno vrlo popularna riba, od Japana do Britanije, pa tako i u Hrvatskoj, a uz to je najviše konzumirana riba u Sjevernoj Americi - gotovo 140 milijuna lososa tamo se pojede svake godine. Osim toga, prodaja uzgojenog lososa diljem svijeta prelazi sedam milijardi dolara godišnje, a proizvodnja nastavlja rasti. 

Uzgoj lososa, pak, može imati negativne utjecaje na planet iz više razloga, kao što je onečišćenje voda, s obzirom na to da uzgoj lososa u kavezima ili na farmama zahtijeva velike količine hrane, a nepojedena hrana i izmet lososa mogu značajno zagaditi okolne vode.

To može dovesti do eutrofikacije, povećanja razine hranjivih tvari u vodi, što može uzrokovati rast algi i smanjenje kisika u vodi, a to, pak, ima negativne posljedice na druge vrste u ekosustavu. Uz to, uzgoj lososa često zahtijeva i upotrebu antibiotika i kemikalija. To može dovesti do stvaranja otpornih sojeva bakterija i zagađenja vode ovim tvarima.

Da bi se proizvela hrana za uzgoj lososa, često se koristi riblje brašno, što može pridonijeti prekomjernom izlovu drugih vrsta riba, čime se opet narušava ravnoteža u morskim ekosustavima. Također, farme za uzgoj lososa zahtijevaju energiju za održavanje sustava za filtraciju vode, ventilaciju i slično. Ta potrošnja energije, kao i svaka druga pretjerana potrošnja, može imati negativne učinke na klimatske promjene nastavi li cijeli svijet redovito jesti ovu ribu.

>> Kako prepoznati koji je losos divlji, a koji iz uzgajališta

Može li losos postati protein s najnižim ugljičnim otiskom?

Problem s u uvodu spomenutim avokadom je to što ostavlja velik ugljični otisak, no ugljični otisak industrije uzgojene ribe nizak je u usporedbi s drugim uzgojenim životinjama. Osim toga, ugljični otisak uzgojenog lososa može uvelike varirati ovisno o tome odakle potječe, pa čak i na koji se način prevozi. Logično, prijevoz lososa iz Norveške u SAD zračnim putem učetverostručit će ugljični otisak u usporedbi s kamionskim prijevozom u Francusku.

Nadalje, hrana čini otprilike 80 posto ugljičnog otiska u procesu proizvodnje lososa, a to je ono riblje brašno o kojem smo pisali u odlomku prije. Svaka manja promjena u prehrani može imati velik utjecaj na ukupni ugljični otisak uzgojenog lososa.

Naime, tijekom proteklog desetljeća industrija lososa usredotočila se na smanjenje morskih sastojaka u hrani, što je rezultiralo pretežno biljnom prehranom. Posljedica toga je povećanje ugljičnog otiska te industrije jer u proizvodnji biljnih sastojaka nastaje više štetnih spojeva nego u proizvodnji morskih sastojaka.

Povećanje udjela biljnih sastojaka predstavlja novi niz izazova za industriju lososa, poput smanjenja ugljičnog otiska bez povećanja količine morskog sadržaja u hrani za losose. Postizanje takvih ciljeva prvo počinje s prehranom, a za svaku tvrtku koja se bavi uzgojem lososa i želi smanjiti svoj ugljični otisak najbolje mjesto za početak je suradnja s dobavljačem hrane za životinje.

Ono što mi kao pojedinci možemo učiniti jest staviti veći naglasak na smanjenje svog ugljičnog otiska pri kupnji proizvoda. Odabir opcija prehrane s nižim ugljičnim otiskom jedan je od najboljih načina za smanjenje pojedinačnih emisija ugljikova dioksida, no to, slažemo se, nije uvijek najlakše.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.