Moram se posuti pepelom. Franko's je vrhunska pizzerija

Foto: Index

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.

Iako sam Franko's posjetio nekoliko puta, a spomenuo sam ga u većem broju svojih kolumni, nisam dosad o toj zagrebačkoj pizzeriji napisao poseban osvrt. A Franko's to svakako zaslužuje.

Nedavno je, kao što sam spomenuo u prošloj kolumni, objavljena lista The Best Pizza/Top 100 gastronomskog portala The Best Chef. Nakon što je već nekoliko godina u top 50 europskih pizzerija poznatog portala TOP 50 Pizza, ove je godine Franko's upisan i na top 100 listu svjetskih pizzerija istog portala, a odnedavno je i na 71. mjestu top 100 liste popularnog gastronomskog portala The Best Chef.

U Franko'su je radilo mnogo iskusnih i kvalitetnih pizza majstora, od kojih sam neke i upoznao na raznim natjecanjima, a na ovoj su listi istaknuti pizza majstori Fran Župić i Mario Markušić.

Naravno, kao netko tko godinama prati pizza scenu, odlučio sam još jednom posjetiti Franko's i provjeriti zašto je to trenutno jedina hrvatska pizzerija koja se nalazi na europskim i svjetskim top listama.

Iskoristio sam odlazak na dugo iščekivani koncert Nicka Cavea, pa sam na dan koncerta rezervirao stol u ranim popodnevnim satima, a poveo sam dobro uigranu ekipu koja poput mene voli pojesti dobru pizzu.

Taktika je poprilično jednostavna. Naručimo različite pizze pa mi svatko od njih mora dati komadić svoje pizze. Ja svoju, naravno, ne dam nikome.

Ogromna ponuda

Dobili smo stol na vanjskoj ostakljenoj terasi, a da naručimo četiri različite pizze, trebalo nam je dosta vremena jer Franko's u ponudi ima velik broj pizza neobičnih imena i još neobičnijih nadjeva.

Pizze su podijeljene u tri kategorije. U jelovniku se nalazi desetak old school pizza, pet calzone pizza i više od 20 modernih pizza koje se mogu naručiti u dvije varijante, romanskoj i napoletanskoj.

Uz to se u ponudi na posebnom letku nalazi i nekoliko izdvojenih pizza poput pizze No. I, koja je pobijedila na svjetskom prvenstvu 2023. godine u Napulju, a član pobjedničke ekipe bio je i Boris Lukšić, pizza majstor iz Franko'sa.

Franko's ima jako dobru suradnju i s drugim svjetski poznatim pizzerijama, pa se u ponudi nalazi i pizza poznate beogradske pizzerije Majstor i Margarita. Ja sam s tog izdvojenog letka naručio vrlo neobičnu pizzu Marley's Aruba s morskim psom i pitayom, ali mi je simpatični konobar rekao da sam zakasnio tjedan dana jer se radilo o sezonskoj pizzi i trenutno nije u ponudi.

Zato sam umjesto nje izabrao Pistachio B., pizzu s burratom, mljevenom pistacijom i bresaolom. Privukla me pistacija koju volim u kombinaciji s mortadelom, ali sam se ovaj put ipak odlučio za bresaolu. I nisam pogriješio. Ostale tri pizze koje smo naručili bile su Pulled Pork, Mixed Emotions i Calabrian Red.

Naručili smo napoletanske pizze vrlo ukusnog i finog tijesta odlične teksture. Tijesto me okusom podsjetilo na ono kakvo prave budimpeštanska Belli di Mamma i bečki Via Toledo, a izgledom na tijesto kakvo ima buzinska pizzerija Cortes, pogotovo Mixed Emotions, pizza čije je tijesto "obojeno" kremom od ljubičastog batata.

Franko's pravi odlično tijesto, ali u današnje vrijeme ubrzanog razvoja tehnologije izrade tijesta ono samo po sebi ne bi bilo dovoljno za uvrštavanje na europske i svjetske top liste.

Za to su svakako zaslužni visoko kvalitetni sastojci nadjeva i vrlo neobične i hrabre kombinacije. Poput mnogih vrhunskih pizzerija, Franko's eksperimentira s kombinacijama nadjeva, što je svakako poprilično teško i pomalo nezahvalno.

Savršeno pogođene kombinacije

Isprobao sam sve četiri pizze i uistinu mogu potvrditi da su kombinacije nadjeva savršeno pogođene. Na mojoj se pizzi umak od pistacije odlično uklopio uz finu i mekanu bresaolu, a na pizzi Porked Grill karamelizirani luk daje finu notu slatkoće i na neki način udara kontru ostalim sastojcima, prvenstveno trganoj svinjetini. Na svim sam pizzama zaista osjetio "borbu" pomiješanih, ali savršeno pogođenih slatkih i ljutih okusa. 

Budući da volimo burratu, ponekad je i ona razlog tbog kojeg odaberemo neku pizzu, ali rijetko je poslužena adekvatne teksture i temperature. Ova je bila fina, svježa, mekana izvana i kremasta iznutra.

Moram se posuti pepelom...

Moram se posuti pepelom i priznati da me Franko's pozitivno iznenadio. Očekivao sam dobru napoletansku pizzu, ali nisam očekivao tako dobre kombinacije nadjeva i tako velik i raznovrstan izbor pizza.

Ono što od samog početka ističem u svojim osvrtima - osim kvalitete pizze i nadjeva, bitna je i aktivnost određene pizzerije te interakcija s korisnicima i potencijalnim gostima.

Franko's ima jednu od najboljih internetskih stranica koju sam do sada pregledavao i koja se redovito ažurira, a bogata je vrlo korisnim informacijama, što potvrđuje da vrhunske pizzerije moraju pratiti situaciju na pizza sceni te pažljivo osluškivati povratne informacije i opipavati puls tržišta.

Franko's je sve to prepoznao i uz kvalitetno i profesionalno osoblje, pogotovo dobre pizza majstore, uspio zadovoljiti i većinu ostalih kriterija potrebnih za ulazak na svjetske i europske top liste.

Primjerene cijene

Naravno, većinu će ljubitelja pizze zanimati i cijene, a one su u Franko'su i više nego primjerene jer ne odskaču visinom od ostalih kvalitetnih zagrebačkih pizzerija.  

Cijene Old School pizza kreću se između 8.90 i 10.20 eura. Od napoletanskih je pizza Marinara 9.50 eura, Margherita 10 eura, a najskuplje su No Fake Truffles, Deep In The Woods i Il Respiro Di Mare, za koje treba izdvojiti 17 eura.

Naše su pizze koštale 14.50 eura i vrijede svakog centa. 

Takve cijene imaju mnoge zagrebačke, ali i mnoge hrvatske pizzerije koje kvalitetom pizze, ali i ostalim ključnim elementima ne mogu pratiti Franko's.

Potpuno zasluženo mjesto na svim ljestvicama

Onima koji dolaze automobilom savjetujem da dođu mrvicu ranije prije planiranog i rezerviranog termina jer se parking pizzerije trenutno preuređuje, pa smo drugi pronašli na jedvite jade kružeći desetak minuta okolnim ulicama.

Sve u svemu, problem s parkingom vrlo smo brzo zaboravili nakon što smo popili fino točeno pivo i ispraznili sve tanjure, a Franko's smo napustili siti i zadovoljni.

Da, Franko's se sasvim zasluženo nalazi na svim spomenutim listama, a svima onima koje zanima, i to sustavno ističu u komentarima, plaća li Franko's svoju poziciju i pozitivne osvrte, mogu poručiti i potvrditi da nitko nije ni znao da dolazim, a jedina je "plaća" za ovaj moj osvrt sat vremena provedenih u ugodnom ambijentu i zadovoljstvo koje me ispunilo kušanjem vrhunskih napoletanskih pizza. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.