NE POSTOJI ništa gore nego kad kupite finu, hrskavu štrucu kruha koju (slučajno ili ne) ostavite otvorenu i već sljedeći dan ustanovite da je ustajala i tvrda. Bacanje ne dolazi u obzir, pa što onda napraviti s tim starim i ustajalim kruhom? Imamo odgovor.
Naime, kad je određena hrana (konkretno kruh) predugo izložena zraku, molekule škroba kristaliziraju dehidrirajući molekule glutena. Drugim riječima, ta hrana postaje kruta i ustajala. No postoji odličan trik kako takav kruh vratiti u život, a trebat će vam samo malo vode.
Isperite kruh pa ga ponovno ispecite
Iako zvuči pomalo ludo i besmisleno, u ovaj se trik mnogi kunu, a sve što trebate je stari i ustajali kruh isprati pod mlazom vode. Zatim ga stavite na papir za pečenje i ubacite ga u pećnicu, koju ste prethodno zagrijali na 160 stupnjeva.
Kruh pecite oko 5 minuta, a zatim ga ostavite da se ohladi. Ako pečete ovakav isprani kruh, voda će ispariti, a kruh će biti kao nov - hrskav i ukusan.
@chef_tristan_welch From hard as a rock to fresh as a daisy - revive your stale bread using this simple tip. I recommend enjoying it warm with a lot of butter! #stalebreadhack #stalebread #rubbishcooksathome #rubbishcooks #foodwaste #fyp #foryou #foryoupage #viral #scrappycooking #foodwastewarriors #sustainability ♬ Love You So - The King Khan & BBQ Show
Naravno, ovaj trik nemojte pokušavati s kruhom na kojemu ste primijetili plijesan - u tom slučaju jednostavno ga bacite. No ako vam je kruh tvrd i star, a na njemu nema plijesni, isprobajte trik i nećete morati do dućana ili pekarnice.
Stari kruh možete iskoristiti i na hrpu drugih načina, a ovdje ćete pronaći naših sedam odličnih i provjereno dobrih recepata uz koje ćete ga iskoristiti do zadnje mrvice i od njega napraviti preukusna jela.