Zlijevka, zlevanka, bazlamača: Bezvremenski kolač koji podsjeća na baku

Foto: Shutterstock

SIGURNI smo da vam je ova slastica itekako poznata - zlijevka, zlevanka, bazlamača, kako god da je zovete, tradicionalno je jelo koje se najčešće veže uz središnju i sjevernu Hrvatsku. Ovo se jelo pripremalo za doručak ili večeru u seoskim obiteljima, a posluživalo se i u slatkoj i u slanoj varijanti.

I ovo je jedno od onih jela koja nas asociraju na naše bake, a kako i mi volimo tradicionalne recepte, prisjetili smo se zlijevke s pekmezom od šljiva - bezvremenskog kolača koji vraća u neke bezbrižnije dane.

Kolač je vrlo sočan jer je smjesa prije pečenja rijetka, ali takva mora biti. Kontrast slatkastom kukuruznom biskvitu je kiselkasti pekmez od šljiva, a cijelu će priču još malo osvježiti domaće kiselo vrhnje. Osim što je ukusna, zlijevka je i prejednostavna za pripremu.

Potrebni sastojci

Za tradicionalnu bakinu zlijevku trebat će vam sljedeći sastojci:

  • kukuruzno brašno
  • pšenično brašno
  • jaja
  • šećer
  • vanilin šećer
  • jogurt
  • mlijeko
  • kravlji sir
  • ulje
  • prašak za pecivo
  • sol
  • korica limuna
  • rum
  • domaće kiselo vrhnje
  • pekmez od šljiva.

Kako je napraviti

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Razmutite jaja i šećer, dodajte sol, potom mokre sastojke: jogurt, mlijeko, kravlji sir, ulje, rum, promiješajte i dodajte suhe sastojke: kukuruzno brašno i pšenično brašno prosijano s praškom za pecivo. Sve dobro izmiješajte. 

Izlijte u nauljen i oštrim brašnom obložen lim (ili samo stavite papir za pečenje) i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 15 do 20 minuta. U kiselo vrhnje umiješajte 1 žlicu šećera. Zlijevku izvadite iz pećnice, premažite pekmezom i kiselim vrhnjem te pecite još desetak minuta.

Cijeli recept pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.