Novinarka Voguea mjesec dana svako jutro pila sok od đumbira, ovo su njezini dojmovi

Foto: Shutterstock

Ljeto je pravo godišnje doba za počastiti se osvježavajućim voćnim napitcima, a posebno onim super zdravim koji će nam odmah na početku dana dati sve svoje benefite, napuniti nas energijom, ali i imati dugoročno pozitivan utjecaj na cjelokupno zdravlje. Prema savjetima Marie Goldbach, urednice beauty rubrike časopisa Vogue, svježi đumbir je najbolja opcija za započeti dan. Do sada je isprobala razne zdrave jutarnje rutine ali, kako kaže, samo bi nekoliko kombinacija voća zaista izdvojila, piše Vogue.

Prva među njima i ona koju svakome preporuča uvesti u svakodnevicu je jutarnje ispijanje napitka od svježeg đumbira. Isprva ga je prakticirala samo povremeno, i to kada bi osjetila nadolazeću prehladu, no s vremenom je otkrila kako su njegovi benefiti puno veći od same potpore imuniteta, a toliko ju je oduševio svojim blagotvornim učincima da ga je uvela u svoju dnevnu rutinu koju ne preskače. 

"Mnogobrojni su benefiti konzumacije đumbira - posebno ako to radite svaki dan. Đumbir je izvana nezamjetna, neugledna biljka, no iznutra skriva širok spektar medicinski učinkovitih sastojaka", objašnjava dr. Roman Huber, voditelj Sveučilišnog centra za naturopatiju u njemačkom Freiburgu i dodaje: "Iz ovih razloga, ovo je lijek koji se često koristi u naturopatiji".

Benefiti svakodnevne konzumiracije đumbira

Kako stručnjaci kažu, đumbir sadrži svojstva koja stabiliziraju vrijednosti šećera u krvi. Žudnja za hranom, posebno slatkim, te popodnevni pad energije često su posljedica neuravnoteženog šećera u krvi - neugodna pojava s kojom je većina nas upoznata. Đumbir, pak, djeluje na stabilizaciju inzulina, snižava kolesterol, podupire unos glukoze u stanicama i povisuje inzulin - ovo se svojstvo trenutno istražuje kao terapijski pristup za pacijente s dijabetesom tipa 2.

Kontrola skokova i padova šećera u krvi je važna, i to ne samo za upravljanje težinom, nego i za održavanje optimalne razine energije što rezultira manjim osjećajem umora i pozitivnijim načinom funkcioniranja kroz dan.

Potpora imunitetu

U ajurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini, đumbir se već dugo koristi kao lijek. Do danas, glas o njegovim benefitima se proširio pa su tako primjerice, kapsule s ekstraktom đumbira postale široko dostupne, a obično se koriste za jačanje imuniteta.

I zaista, đumbir je pun brojnih svojstava koja podupiru imunitet: bogat je željezom, magnezijem, vitaminima B6 i C, cinkom i antioksidansima koji štite stanice od oštećenja i propadanja. Isto tako, pun je antibakterijskih i protuupalnih svojstava, te potiče cirkulaciju krvi u sluznicama što pomaže dišnom sustavu u ispiranju toksina. 

Potpora zdravoj probavi

Đumbir pomaže u problemima s plinovima i nadutosti, no potrebno ga je konzumirati svakodnevno kako bi imao dugoročan učinak. Đumbir pomaže ubrzati protok hrane kroz probavni trakt, potiče pražnjenje želuca i štiti mikrobiom crijeva. Također može pomoći u ublažavanju mučnine, te se u ove svrhe može koristiti i tako da se jednostavno pojede komadić svježeg đumbira. 

"Poboljšanje sam osjetila odmah"

"Nakon čitanja o svim benefitima uzimanja svježeg đumbira svaki dan, morala sam se uvjeriti sama", kaže Maria Goldbach i dodaje: "Opskrbila sam se bočicama pića od hladno prešanog đumbira iz lokalne trgovine zdrave hrane i započela svoj test: pila sam po jednu svaki dan, cijeli mjesec".

"Prvo jutro primijetila sam da se osjećam osvježeno i budnije. Priznajem, osjetila sam ljutinu dok sam gutala piće od đumbira, no ipak je on sam po sebi lagano paprenog, ljutkastog okusa. Nakon prvog tjedna, zavoljela sam taj jutarnji nalet energije koji mi je davao. Isto tako, osjećala sam se energičnije i budnije tijekom dana - i psihički i fizički. Ovo poboljšanje osjećala sam i idućih nekoliko tjedana, a primijetila sam i smanjenje žudnje za slatkišima u popodnevnim satima", prepričava Maria.

Dodala je i kako je nakon prvog mjeseca uzimanja đumbira znala da želi nastaviti i dalje, jer dobrobiti su bile velike. Bila joj je poboljšana energija i koncentracija tijekom dana i manje se živcirala, što je rezultiralo većom produktivnošću. 

Naglasila je i da osjeća da joj je sada imunitet jači, budući da je provodila vrijeme pokraj kolege s prehladom, no ona ju nije dobila, dok bi se ranije uvijek razboljela. No, svjesna je da niti đumbir nije svemoguć i preporučuje ga ukomponirati u zdravu i izbalansiranu prehranu, uz dnevne aktivnosti, tjelovježbu i sveukupno zdrave navike. 

Kako pripremiti napitak od đumbira kod kuće

Kod pripreme napitka od đumbira kod kuće, najbolje je kombinirati ga s limunovim sokom. Očistite i ogulite korijen đumbira, grubo izrežite na komadiće, iscijedite 1-2 limuna, dodajte žličicu meda i po želji prstohvat kajenskog papra. Sve zajedno stavite u blender i blendajte dok se svi sastojci ne sjedine. Ako želite napitak slabije koncentracije, po želji dodajte vode, a neki recepti predlažu i dodavanje kokosove vode. 

Važno je napomenuti da, prema savjetima stručnjaka, napitak od đumbira nikada ne kombinirate sa sokovima ili voćem koje je bogato šećerom, kao što je to sok od jabuke ili naranče. Oni su poznati po podizanju vrijednosti glukoze u krvi, dok đumbir radi upravo suprotno, smanjuje ju i time nam osigurava dugotrajniju energiju tijekom dana.

Recept za kućnu pripremu soka od đumbira pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.