U ZAGREBU, na mjestu nekadašnjeg kafića Finjak na adresi Vlaška 78 (u dvorištu), prije nekoliko tjedana otvorila se taquerija Cato.
Što je točno taqueria?
Po definiciji, taquerija je restoran ili štand prvenstveno specijaliziran za tacose, a moguće i druga meksička jela, poput burrita. Taco je jelo kojemu je baza tortilja od kukuruznog brašna na koju se stavljaju nadjevi po želji, od mesa do povrća, što svježeg, što ukiseljenog, pa i umaka.
U meksičkoj kuhinji tacosi mogu sadržavati govedinu, piletinu, svinjetinu, ribu i školjke, kao i povrće poput zelene salate, kupusa, rotkvica, čilija i rajčica. Tacosi mogu biti i vegetarijanski, punjeni prženim grahom, avokadom, krumpirom i sirom.
Nekad su meso koje se jelo u tacosima vrlo vjerojatno bili i gmazovi poput zmija i iguana, kao i lokalnih meksičkih sisavaca i ptica, ali i insekti poput skakavaca (a negdje i dalje jedu). Ništa neobično nisu ni iznutrice, a jedna od delicija je juneći jezik, kojim tacose pripremaju i u Catu u Zagrebu.
Birria taco
Ono što nam je posebno zanimljivo na jelovniku taquerije Cato svakako je birria taco, vrsta tacosa koja je prije nekih godinu dana preplavila društvene mreže (video ispod je primjer, možda ste već naletjeli na to zamamno jelo skrolajući TikTokom).
@birrialossocios Taco Tuesday = $1 soft tacos all day😎 #birrialossocios #tacos #taco #birria #WhenRiftanSays ♬ Own Brand Freestyle - FelixThe1st & Dreya Mac
Birria je začinjen meksički gulaš od junetine ili kozletine koji se polako kuha dok meso potpuno ne omekša, a birria taco je tortilja punjena tim mekanim mesom, a uz to još i zapečena nakon što se umoči u tekućinu od gulaša.
Što smo sve probali
Jelovnik u taqueriji Cato mijenjaju svaki dan, a plus je to što na njemu ima tek nekoliko stvari. Iako smo se radovali probati tacose s jezikom, danas ih nije bilo, no na meniju su bili birria tacosi, tinga, veganski te onaj s tikvom (butternut tikva, kozji sir, ružmarin, bademi).
Birria, tinga i veganski bili su naš izbor i možemo odmah sad reći da već dugo nismo pojeli nešto toliko dobro da nemamo ni jedne jedine zamjerke. U svakoj porciji dobiju se tri tacosa, a cijene su 8 do 9 eura (cijeli jelovnik možete pronaći u galeriji ispod naslovne fotografije članka).
Veganski je čudo
Krenuli smo s ljutkastim veganskim tacosima s patlidžanom, a unutra su i avokado, salsa negra te veganska feta. Lutrija je u Zagrebu pojesti nešto vegansko, a istinski fino i puno okusa, a ovi tacosi su apsolutno savršeni. Čak su nam od svih koje smo probali prvi na listi.
Piletina - super klasik
Idemo sada na tingu, to jest tacose s pilećim zabatkom, guacamoleom, salsom machom i hrskavim kukuruzom. Jako su fini, sočni i kremasti te imaju brdo nadjeva (kao i ostali). Nisu ljuti, što je plus ako niste fanovi pikantnih jela.
Birria i savršena tortilja
A sada taco zbog kojeg smo najuzbuđeniji - birria. Kako smo gore napisali, riječ je o junetini iz svojevrsnog gulaša s tipičnim meksičkim začinima koja se kuha dok se ne počne raspadati, a onda se stavi u njihove domaće tortilje od plavog kukuruza i posipa s malo sjeckanog crvenog luka i korijandera.
Iako je ovdje izostao moment gdje se tortilja potopi u gulaševu tekućinu (tzv. goveđi consomme), čak nam je drago da je tako jer bi tekućina vjerojatno uništila ovu finu domaću tortilju - za kupovne je super rješenje da se malo namoče. Umjesto toga, uz tacose s birria mesom dobijete posebnu zdjelicu s "umakom" i umačete zalogaj po zalogaj. Savršeno.
Iznenađenje za kraj
Za kraj smo probali i nešto slatko, a od dvije opcije - pite od limete te sladoleda od kukuruza, odabrali smo sladoled od kukuruza jer zvuči top. Takvog je i izgleda i okusa i ako baš volite kukuruz šećerac, ovo je doslovno sladoled od kukuruza šećerca u kojem nema ništa da zamaskira taj okus. Baza je kravlje mlijeko pa nije pogodan za vegane.
Popili smo i dva koktela, Palomu i Cato Margaritu. Piva su od Varionice, ima malo Paulanera te Desperados, a od nealkoholnih pića drže kombuchu (konkretno Crobuchu, a ako se nađete u prilici, naša preporuka je da probate lavandu). Kava je Lively Roasters.
Sve u svemu, jasno je kako je u osmišljavanje i provedbu uloženo puno truda, vremena i znanja i definitivno ćemo se vratiti u Cato. Atmosfera je opuštena i zaposlenici su jako ljubazni i normalni. Da, skuplje je, ali s obzirom na to što dobijete, korektno je. Mi smo tri porcije tacosa, jedan sladoled i dva koktela platili 45 eura.
A imamo i jednu vijest za sve vas koji ondje planirate doći sa psom - i vaš najbolji prijatelj na četiri noge dobit će jedan taco da i on doživi Cato kako spada. Taco treba!