Santiago Lastra, londonski chef iz Meksika: "Obožavam languše!"

Foto: Index

NA Weekend Food Festivalu u Rovinju razgovarali smo s mladim chefom Santiagom Lastrom koji živi i radi u Londonu, a inače je iz Meksika. Vlasnik je i chef londonskog restorana meksičke kuhinje KOL koji je 2022. nagrađen prvom Michelinovom zvjezdicom.

Otvorio ga je nakon pomnog istraživanja namirnica, začina i recepata u rodnom Meksiku, a umjesto fusion pristupa, odlučio je stopiti meksičku kuhinju i britanske namirnice. Proglašen je za GQ najboljeg chefa 2021. godine, a primio je i nagradu „La Liste” za najperspektivnijeg mladog chefa 2021.godine.

Meksička hrana je ugodna kao topla dekica

Santiago je održao jedno jako zanimljivo i energično predavanje o meksičkoj hrani, kao i na koji način ju je prilagodio londonskoj publici. Ne priprema tradicionalna meksička jela, više je orijentiran na okuse koji su karakteristični za tu kuhinju i koje želi približiti svojoj publici.

"Meksička hrana je ljuta, no ne na način da prevladava u jelu i da osjetite samo tu ljutinu. Pravi okus Meksika je kad osjetite finu ljutinu, usporedio bih to s osjećajem kad se umotate u toplu dekicu i toliko vam je ugodno da ne želite da taj osjećaj prestane", kaže nam ovaj simpatični 32-godišnji chef. Osobno mu je meksička kuhinja najdraža, no uz nju voli i japansku, španjolsku i talijansku kuhinju.

Zanimalo nas je i zašto je postao chef

"Počeo sam kuhati s 15 godina, kad sam skuhao umak prema receptu s kutije krekera i to se jako svidjelo svima kod kuće. Nastavio sam s kuhanjem, a ubrzo je za mene došlo jedno prilično teško razdoblje - u istom mjesecu preminuli su mi otac, baka i djed. Odustao sam od škole i nastavio kuhati za mamu i brata te se zaposlio u jednom restoranu", kaže Santiago.

Foto: Index

Svaki put kad bi skuhao nešto i to se sviđalo ljudima, sjetio se nasmiješenih lica svog oca, bake i djeda kad bi im spremao hranu i shvatio je da je to to - želi posvetiti život nečemu u čemu je stvarno dobar i stvarati nešto što će ljudima donositi radost i zadovoljstvo.

Prisjetio se i kako je u počecima kuhanja bio lud za provansalskom mješavinom začina. "Stavljao sam je u apsolutno sve. U jaja, u sendviče, u tjesteninu, u majonezu", govori Santiago, pa priznaje kako mu je sada to malo smiješno, no na greškama se uči.

Obožava languše

"Languši su mi odlični, obožavam ih i najviše ih volim jesti s češnjakom. Prženo i hrskavo, a ujedno mekano tijesto, to jednostavno mora biti dobro. Volim i tacose, oni su dobri u svim kombinacijama", rekao nam je kad smo ga pitali koja mu je hrana svojevrsni guilty pleasure. 

Priznao nam je i kako mu se jako sviđaju Hrvati. "Svi ste baš duhoviti i uvijek dobre volje", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.