VINSKA manifestacija Festival traminca ove godine dobiva svoje šesto izdanje, a održava se u Iloku 7. i 8. lipnja. Održat će se na ladanjskom imanju Principovac, u Starom podrumu Iločkih podruma, kao i na Kuriji Brnjaković, a na tim će se lokacijama odviti Gala večera, vinske radionice i Traminac Tasting.
Detalji o programu
Za gastronomski dio Festivala traminca, gala večeru koja će se održati 7. lipnja na Principovcu, bit će zadužen Deni Srdoč, najmlađi hrvatski chef koji je dvama restoranima u kojima je kuhao zaradio Michelinovu zvjezdicu.
Osim toga, održat će se radionica Stiva Kahline i Sanje Vladović, Taman Artisan Chocolates, na kojoj će se čokolade uparivati s vinima iz Iločkih podruma, kao i radionica na kojoj će Aleš Winkler uparivati svoje Kumparička kozje sireve i različite tramince iz Vinarije Papak.
Baranjski vinar Slavko Kalazić će na primjeru svoje Batine iz 2010. godine pokazati koliko je traminac uvijek dominantna sorta, a Danilo Steyer će predstaviti svoj traminac Steyer Mark Extreme, koji je na International Wine Challengeu u Šangaju osvojio trofej u konkurenciji jantarnih vina.
Na Festivalu će sudjelovati i Horst Hummel, odvjetnik iz Berlina koji proizvodi vina u Villanyju, a on će održati predavanje o svojim ekstremno vinificiranim vinima. Horst će predstaviti tri različite berbe traminca, kao i lipovinu i portugizac.
Osim njega, na Festivalu će se predstaviti i još neki stranci, ponajprije slovenska vinarija Radgonske gorice, poznata po svojim "peninama" i po svom "crnom tramincu", koji prodaje u više od 100 tisuća butelja godišnje. Posjetitelji će također moći kušati njihov pjenušac od traminca, također s crnom etiketom.
Sudjelovat će i srpski publicist i organizator velikih vinskih manifestacija, Zoran Dragoljević Žorž, koji će na primjeru šest traminaca iz Srbije objasniti i pokazati koliko različiti terroiri utječu na stilove traminaca u tri različita vinogorja – subotičkim pescima, Fruškoj gori i Šumadiji.
I međimurski vinar Petar Kocijan iz Štrigove predstavit će svoju vinariju u kojoj se nalaze i dvije etikete traminca, a nakon kušanja 40-ak vina na različitim radionicama, u dvorištu Starog podruma održat će se izložba traminaca, Traminac Tasting, kao i drugih vina.
Koja je cijena?
Ulaznica za Traminac Tasting je 15 eura, a ulaznica uključuje i povratnu kauciju od 5 eura za čašu te neograničeno kušanje svih vina koja budu izložena na štandovima.
Ulaznica za sve vinske radionice, koja uključuje i ručak, je 100 eura, s ograničenim brojem mjesta, a ulaznica za Gala večeru 7. lipnja na Principovcu koja uključuje pet sljedova hrane i pet različitih traminaca je također 100 eura, s ograničenim brojem mjesta.