U Vrsaru se održava manifestacija posvećena amaretima, tu je i recept za ovu slasticu

Foto: TZ Vrsar

PRVI DANI jeseni kao stvoreni su za razna gastronomska događanja diljem Hrvatske, a jedno takvo održava se ove subote, 28. rujna, u Vrsaru. Riječ je o tematskoj gastronomskoj šetnji Golosi, koja posjetitelje vodi kroz skrivena gastronomska blaga Vrsara, uz poseban naglasak na lješnjake, tradicionalnu vrsarsku namirnicu od koje se pripremaju i amareti.

Sve započinje u lokalnoj mesnici

Kroz ovo interaktivno gastronomsko putovanje gosti obilaze šest lokacija kroz pitoreskni stari grad Vrsar. Priča započinje u lokalnoj mesnici obitelji Kalčić koja radi već 30 godina. Ovdje će posjetitelji moći kušati tagliatu od junećeg ramsteka s preljevom od prženog lješnjaka, medenog octa i istarskog meda od akacije uz Damjanićevu Borgonju, vino od lokalne sorte grožđa.

Šetnja se nastavlja do vidikovca Casanova, gdje će posjetitelji čuti priču o plavoj ribi, ali i kušati paštetu od srdele pripremljenu posebno za ovu priliku. Istra već godinama slovi za pravi raj maslinovog ulja po svjetskim standardima pa će se ovo putovanje nastaviti u Olive Oil Tasting Baru Rosinjola gdje će posjetitelji kušati pinsu romanu s istarskim pršutom, prženim lješnjacima i sirevima s plemenitom plijesni, uz vinsku pratnju Agrolaguninog Castellblanca.

Sljedeći na redu je vidikovac Bepo & Tonina, na kojemu će posjetitelji čuti priču o vrsarskoj povijesti dok testiraju savur od srdele, ali i otkrivaju pokoji savjet chefa te nazdravljaju malvazijom vinske kuće Privitelio. Prava poslastica za ljubitelje kreativne kuhinje posjetitelje očekuje u Bistrou Skusha, a njihov tim će pripremiti kozice panirane u lješnjacima s kremastim umakom i salatom, a uz pratnju Matoševićeve Albe.

Poznata slastičarka Petra Jelenić pripremat će amarete

Gastronomsko putovanje završava desertom, a poznata hrvatska slastičarka Petra Jelenić pred gostima ove jedinstvene šetnje pripremat će svoju verziju tradicionalnih amareta koje će naravno moći kušati uz koktel na bazi likera od lješnjaka. Nakon završetka programa gosti će na glavnom gradskom trgu moći pogledati tradicionalnu izradu amareta od lokalnih gospođa.

Sve se ovo održava baš 28. rujna, kada se u Vrsaru obilježava Dan Amareta. Naime, Vrsar je u prvoj polovici 20. stoljeća bio toliko bogat nasadima lijeske da su godišnje izvozili i do 10 tisuća kilograma lješnjaka, najviše u Švicarsku i Njemačku. Ne čudi stoga da su se do pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća u Vrsaru pravili amareti od lješnjaka, a ne od badema ili koštica marelice, kako sugeriraju talijanske recepture.

Vrsarski amareti danas su jedna od najpoznatijih slastica s područja Istre, a ako i ne možete prisustvovati ovom događaju, amarete možete pripremiti i kod kuće, i to po tradicionalnom receptu koji se prenosio s koljena na koljeno, a koji možete pronaći OVDJE.

Za pripremu pravih, vrsarskih amareta bit će vam potrebno samo pet sastojaka, od kojih su glavni upravo lješnjaci, a tajna amareta je mljevenje lješnjaka u ručnom mlincu, koji neće zagrijati lješnjake te će oni zadržati svu svoju masnoću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.