PRIJE 12 dana je objavljen prvi dio liste 50 najboljih svjetskih restorana za 2023. godinu, od 51. do 100. mjesta. Tko se sve našao na ovom dijelu liste, možete pogledati na ovom linku, a sada je objavljeno i tko je na prvih 50 mjesta. Slovenska Hiša Franko pod vodstvom Ane Roš je na 32. mjestu, a na 31. španjolski Mugaritz koji je na ovoj prestižnoj listi već desetljećima.
1. Central, Lima (Peru)
2. Disfrutar, Barcelona (Španjolska)
4. Asador Etxebarri, Bizkaia (Španjolska)
5. Alchemist, Kopenhagen (Danska)
>> Večera ovdje košta 600 eura po osobi, a mjesta budu rezervirana u sekundi
6. Maido, Lima (Peru)
7. Lido 84, Gardone Riviera (Italija)
8. Atomix, New York (SAD)
9. Quintonil, Mexico City (Meksiko)
10. Table, Pariz (Francuska)
11. Tresind Studio, Dubai (UAE)
12. A Casa de Porco, Sao Paulo (Brazil)
13. Pujol, Mexico City (Meksiko)
14. Odette, Singapur (Singapur)
15. Ledu, Bangkok (Tajland)
16. Reale, Castel di Sangro (Italija)
17. Gaggan Anand, Bangkok (Tajland)
18. Steirereck, Beč (Austrija)
19. Don Julio, Buenos Aires (Argentina)
20. Quique Dacosta, Denia (Španjolska)
21. Den, Tokio (Japan)
22. Elkano, Getaria (Španjolska)
23. Kol, London (UK)
24. Septime, Pariz (Francuska)
25. Belcanto, Lisabon (Portugal)
26. Schloss Schauenstein, Fürstenau (Švicarska)
27. Florilege, Tokio (Japan)
28. Kjolle, Lima (Peru)
29. Borago, Santiago (Čile)
30. Franzen, Stockholm (Švedska)
Cijelu listu pogledajte ovdje.
Više o The World's 50 Best Restaurants
Izbor 50 najboljih svjetskih restorana održava se od 2002. godine. Zahvaljujući panelu od 1080 kulinarskih stručnjaka, kao i strukturiranom i revidiranom postupku glasanja, godišnji popis najboljih svjetskih restorana donosi neke od najboljih destinacija za jedinstvena kulinarska iskustva te je barometar za svjetske gastronomske trendove.
Davne 2002. godine britanski časopis Restaurant, vodeća publikacija posvećena ugostiteljstvu u Velikoj Britaniji, odlučio je napraviti popis najboljih restorana na svijetu na temelju savjeta 150 stručnjaka. Sljedeće godine isti tim je odlučio organizirati proslavu u znak sjećanja na proglašenje 50 najboljih svjetskih restorana. Tako je rođena slavna lista.
Ovaj je sustav s vremenom usavršavan. Prvo je narastao do panela od 300 stručnjaka, a zatim do više od tisuću. Ubrzo nakon toga listu 50 najboljih svjetskih restorana počeo je nezavisno voditi časopis Restaurant. Svijet je podijeljen u 27 glasačkih regija. Povjerenstvo u svakoj regiji sastoji se od pisaca i kritičara hrane, kuhara, restoratera i gurmana, od kojih svaki ima 10 glasova.
Godišnja dodjela nagrada za 50 najboljih svjetskih restorana održavala se u Londonu od 2003. do 2015., prije no što je započela globalna turneja sa stanicama u New Yorku 2016., Melbourneu 2017., Baskiji 2018., Singapuru 2019. i Flandriji 2021. godine. Program dodjele nagrada vratio se u London na svoje 20. obljetničko izdanje 2022. godine. Danas su se okupili u Valenciji u Španjolskoj.
>> Meksikanka Elena Reygadas proglašena je najboljom cheficom na svijetu za 2023. godinu