Znate li što je zajedničko paškoj janjetini, baranjskom kulenu i zagorskim štruklima?

Foto: Shutterstock

ČESTO pišemo o domaćim autohtonim jelima ili slasticama koje su nerijetko i zaštićene, pa smo ih ovaj put odlučili okupiti sve na jedno mjesto. U Hrvatskoj je ukupno 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran kao zaštićena oznaka izvornosti ili zemljopisnog podrijetla na razini cijele Europske unije. Prema informacijama iz 2022., po broju zaštićenih proizvoda u Europskoj uniji nalazili smo se na sedmom mjestu među članicama.

Lista hrvatskih proizvoda zaštićenog naziva na razini Europske unije

Evo koji su to sve proizvodi: 

Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinski kiseli kupus/Ogulinsko kiselo zelje, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut/Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik/Poljički zeljanik/Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Zagorski štrukli/Zagorski štruklji i Zagorski bagremov med.

Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta,  Varaždinsko zelje, Slavonski kulen/Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Lički škripavac i Bračko maslinovo ulje.

Tu su i proizvodi koje je prvo zaštitila Hrvatska, a tijekom 2022., 2023. i 2024. dobili su i europsku zaštićenu oznaku izvornosti.

Istarski med, Komiški rogač, Varaždinsko bučino ulje, Slavonska kobasica, Novigradska dagnja, Goranski medun, Samoborska češnjovka/Samoborska češnofka, Ludbreški hren, Dalmatinska janjetina, Meso istarskog goveda- boškarina/Meso istrskega goveda- boškarina, Lumblija, Dalmatinski med, te Meso crne slavonske svinje Meso turopoljske svinje.

Također, specijalitet Vrbovečka pera dobio je europsku oznaku zajamčeno tradicionalnog specijaliteta - radi se o tradicionalnom specijalitetu koji se pravio od ostataka tijesta nakon pečenja kruha, a nalikuje pizzi.

Istarski ovčji sir/Istrski ovčji sir trenutno je u postupku registracije na razini Europske unije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.