U OVO blagdansko vrijeme gostimo se raznim delicijama, a jednu takvu nabavili smo nakon dugo vremena. Ovaj put ne radi se o slasticama - nego domaćem namazu od slanine.
U nekim krajevima ovaj je namaz poznat i kao zapešt ili jednostavno pešt, a radi se o tradicionalnom specijalitetu u Hrvatskoj, Sloveniji i nekim dijelovima Mađarske, gdje se koristi kao baza za pripremu jela ili kao samostalan namaz. U Dalmaciji, Slavoniji i drugim dijelovima Hrvatske često je dio seoske kuhinje, dok se u Mađarskoj sličan pripravak zove zsírkrém.
Namaz od slanine ili "domaće slanine"
Pešt je mješavina mljevene slanine (ili svinjske masti) sa češnjakom, solju i ponekad začinima poput paprike. Može se koristiti kao namaz na kruhu, često uz dodatak luka. Koristi se i kao osnova za kuhanje - za pirjanje mesa, variva ili gulaša. Dodaje se jelima i za aromu i obogaćivanje okusa.
Potječe iz Dalmacije i Slavonije gdje se koristio kao praktičan način za iskorištavanje svinjske masti ili slanine, a sličan se pripravak pripremao i u Mađarskoj. Ime pešt potječe od riječi povezane s drobljenjem ili gnječenjem sastojaka.
Naši dojmovi
Mi smo ovaj namaz nabavili u jednoj privatnoj mesnici u Međimurju, a namaz se zove “domaće slanine”. Tekstura mu je točno kakva treba biti - nalik pasti, ali s osjetnim komadićima mljevene slanine. Odlično je začinjen - slaniji je, zbog čega je baš posebno ukusan.
Već nakon desetak minuta nakon što smo ga izvadili iz hladnjaka, namaz je postao mekše teksture pa se i lakše mazao na kruh. Odličan snack koji nam je baš trebao ove zime, a posebno je praktičan za one koji planiraju i neke zimske radosti poput skijanja ili sanjkanja - pravi način za dobivanje energije. Svakako ćemo ga pripremati i kod kuće.
Potrebni sastojci
Pešt se lako priprema kod kuće, a evo što će vam sve biti potrebno:
- Slanina
- Češnjak
- Sol i papar
- Mljevena crvena paprika (slatka ili ljuta, po želji).
Kako se priprema
Narežite slaninu na manje komade, a ako koristite dimljenu, uklonite kožu i eventualno višak soli. Slaninu usitnite u blenderu, multipraktiku ili ručno kroz mašinu za mljevenje mesa. Tekstura bi trebala biti poput paste. Dodajte usitnjeni češnjak, te posolite i popaprite po ukusu. Po želji dodajte i papriku.
Smjesu prebacite u staklenku ili posudu s poklopcem i čuvajte u hladnjaku do 10 dana. Namaz namažite na tostirani kruh ili koristite kao začin za variva, gulaše ili jela s grahom.
Detaljan recept pronađite ovdje.