CIAMBELLA je tradicionalni kolač koji potječe iz središnje Italije, a posebno je popularan bio u Toskani. Riječ je o vrsti kolača u obliku vijenca (priprema se u kalupu za kuglof), a ime mu potječe od latinske riječi "cymbium", što znači posuda. Talijani ga pripremaju već stoljećima, a zbog jednostavne pripreme i sastojaka posebno je bio omiljen u ruralnim krajevima.
Kolač iz "domaće radinosti"
Ovakvi su nam kolači omiljeni, a bili su i domaćicama koje su ga pripremale kao desert koji se moglo dugo čuvati. Recept se prenosio s generacije na generaciju, a ovisno o regiji, postoji više vrsta ciambelle. Primjerice, ciambella romagnola nema rupu u sredini, a premazuje se šećernim granulama prije pečenja.
Ciambelli al vino dodaje se vino ili anis, zbog čega ima specifičnu aromu popularnu u Toskani, dok se ciambella fritta priprema kao prženo tijesto u obliku prstena i posipa šećerom, pa nalikuje krafnama.
Najčešće se jede za doručak ili poslijepodnevni zalogaj uz kavu ili čaj, ali i uz desertno vino. Može se poslužiti i uz voće, vrhnje ili džem, a zbog mekanog i laganog tijesta lako se prilagođava okusima.
Potrebni sastojci
Većinu sastojaka sigurno imate kod kuće:
- glatko brašno
- jaja
- šećer
- mlijeko ili jogurt
- prašak za pecivo
- mljeveni komorač (po želji)
- limun
- maslinovo ulje
- ekstrakt vanilije
- prstohvat soli
- šećer u prahu za posipanje
Kako se priprema
Prvo pomiješajte suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo, mljeveni komorač (ako koristite) i sol. U drugoj posudi pomiješajte sve ostale. Sjedinite ih, miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu, pa ih ulijte u kalup za pečenje. Pecite dok rubovi ne dobiju zlatno-smeđu boju pa ohladite. Prije serviranja posipajte šećerom u prahu.
Cijeli recept s točnim mjerama nalazi se ovdje.