SVI koji se vesele blagdanima znaju kako su mirisni kolačići jedno od glavnih obilježja ovih dana. Bez obzira na široku ponudu kupovnih kolača po dućanima, posebnost je baš u toj kućnoj pripremi i ugođaju koji ona stvara. Bilo da ih radite sami, uz prigodnu glazbu, kićenje prostora ili se zabavljate u izradi s djecom - takve trenutke nekako uvijek pamtimo.
Naišli smo na recept naše čitateljice i autorice recepata Antonije Jagodić, koja je objavila jedan od najjednostavnijih i najbržih recepata za slatke medenjake. "Kad cijela kuća zamiriši po medenjacima - znam da su praznici i da se peku najmirisniji kolači", napisala je. Topli kakao, topla čokolada ili mlijeko i par mirisnih medenjaka - ne trebam ništa više", napisala je uz objavu.
Potrebni sastojci
Evo što je sve koristila za jednostavnu smjesu za medenjake.
- brašno
- šećer
- soda bikarbona
- kakao
- začin za medenjake
- med
- jaja
- maslac
Ona ih je i dekorirala smjesom bjelanjka i šećera.
- bjelanjak
- šećer u prahu
- ocat
Kako se pripremaju
Umiješajte brašno, kakao, sodu, začin za medenjake i šećer. U smjesu dodajte margarin, pa jaja i med. Dobro izmiješajte i zamijesite glatko tijesto. Zatim ga razvaljajte pa kalupima za keksiće izrezujte medenjake u željenim oblicima. Ispecite medenjake, pa ih po želji dekorirajte. Za dekoraciju, izmiksajte bjelanjke i šećer dok ne dobiju željenu gustoću, pa dodajte žlicu octa i krenite dekorirati.
Detaljan recept pronađite ovdje.