Mravi izvode operacije kako bi spasili živote svojih prijatelja

Foto: Pixabay

ZNANSTVENICI sa Sveučilišta u Würzburgu, u Njemačkoj, otkrili su da mravi izvode operacije kako bi spasili živote drugih mrava u svojoj koloniji, prenosi Live Science. Njihovo istraživanje objavljeno je 2. srpnja u časopisu Current Biology.

Istraživači su otkrili da floridski mravi stolari (Camponotus floridanus) identificiraju ozljede udova kod ostalih članova mravinjaka te ih zatim liječe čišćenjem ili amputacijom.

Bihevioralni ekolog Erik Frank, koji je predvodio ovogodišnje istraživanje, 2023. godine je otkrio da afrička vrsta mrava, Megaponera analis, ima antimikrobnu slinu kojom jedinke tretiraju ozljede svojih prijatelja iz kolonije. Floridski mravi stolari nemaju žlijezdu koja proizvodi takvu slinu, zbog čega su znanstvenici htjeli otkriti kako ta vrsta sanira ozljede.

Foto: Pexels

Različite metode liječenja ozljeda bedrene kosti i goljenice

Znanstvenici su u eksperimentu promatrali kako mravi liječe ozljede bedrene kosti i ozljede goljenice. Floridski mravi stolari prvo bi dijagnosticirali ranu kako bi provjerili je li došlo do infekcije.

Kod ozljeda bedrene kosti, ustima bi očistili ranu, a zatim bi amputirali nogu višestrukim ugrizima. Ozljede goljenice liječili su samo čišćenjem. Ove operacije znatno su povećale šanse za preživljavanje ozlijeđenih jedinki.

Znanstvenici su otkrili da mravi amputiraju samo ozljede bedrene kosti jer se infekcije sporije šire na tom području, što im daje dovoljno vremena za zahvat. Amputacija u prosjeku traje manje od 40 minuta.

S druge strane, mravlju goljenicu okružuje malo mišićnog tkiva, što dovodi do bržeg širenja infekcije krvotokom. Budući da nemaju dovoljno vremena za amputaciju, mravi se fokusiraju na čišćenje rane ustima.

Kad je riječ o ozljedama bedrene kosti, stope preživljavanja povećale su se s manje od 40%, na 90 do 95% nakon što je izvedena amputacija. Stope preživljavanja ozljeda potkoljenice povećale s 15% na 75% nakon čišćenja.

Istraživači su rekli da je sposobnost identifikacije i selektivnog liječenja rana urođena floridskim mravima stolarima te da nisu pronašli dokaze učenja. Svoje istraživanje planiraju proširiti i na ostale vrste mrava koje nemaju posebne mikrobne žlijezde za sanaciju rana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.