Šest načina kako se brinuti za mentalno zdravlje vašeg psa

Foto: Pexels

BAŠ kao i ljudi, psi također imaju mentalno zdravlje koje je ključno za njihov ukupni osjećaj dobrobiti. Psihički zdravi psi su sretniji, manje skloni problematičnom ponašanju te općenito žive dulje i kvalitetnije živote. Evo šest načina kako možete brinuti o mentalnom zdravlju svog psa:

Redovita tjelesna aktivnost

Vježbanje nije samo važno za fizičko zdravlje vašeg psa, već i za njegovo mentalno zdravlje. Redovite šetnje, trčanje, igra i druge aktivnosti pomažu u smanjenju stresa i sprječavaju dosadu. Psi koji imaju priliku trošiti svoju energiju, skloniji su biti opušteniji i sretniji kod kuće.

Mentalna stimulacija

Kao što je fizička aktivnost bitna, mentalna stimulacija jednako je važna. Puzzle-igračke, igre pronalaženja poslastica ili jednostavne vježbe poslušnosti odlični su načini da zadržite um svog psa aktivnim. Psi vole izazove i rješavanje problema, što može spriječiti dosadu i povezane probleme s ponašanjem.

Dosljednost i rutina

Psi su stvorenja navike i osjećaju se sigurnije kada imaju predvidljivu rutinu. Redovito hranjenje, šetnje u isto vrijeme i dosljednost u pravilima kućanstva pomažu psima da se osjećaju sigurno i smanjuju stres. Ako se rutina previše mijenja, pas može postati tjeskoban.

Druženje i socijalizacija

Psi su društvena bića i trebaju interakciju s drugim psima i ljudima. Redovita socijalizacija, bilo da je riječ o igranju s drugim psima, posjećivanju parka ili samo provođenju vremena s obitelji, pomaže psima da ostanu sretni i izbjegnu osjećaj usamljenosti. 

Izbjegavanje stresa

Identificirajte što može uznemiriti vašeg psa i pokušajte minimizirati te situacije. To može biti glasna buka, previše ljudi ili bilo koji drugi stresori. Ako znate da će vaš pas biti izložen stresnim situacijama, pripremite ga unaprijed ili mu pružite sigurno mjesto na koje se može povući.

Redoviti pregledi kod veterinara

Mentalno zdravlje vašeg psa povezano je i s njegovim fizičkim zdravljem. Redoviti pregledi kod veterinara pomažu u ranom otkrivanju i liječenju zdravstvenih problema koji mogu utjecati na mentalno stanje vašeg psa. Bol, nelagoda ili drugi zdravstveni problemi često mogu dovesti do promjena u ponašanju.

Briga o mentalnom zdravlju vašeg psa nije samo odgovornost, već i prilika da izgradite snažniju vezu s njim. Sretni i psihički zdravi psi bit će odani, poslušni i puni ljubavi prema svojim vlasnicima. Uložite vrijeme i trud u njihovu mentalnu dobrobit, i vaš pas će vam zasigurno uzvratiti beskonačnom ljubavlju i odanošću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.