Udruga Indigo u 11 godina udomila je 4500 pasa. Sada im prijeti gubitak terena

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Udruga Indigo danas je proslavila 11. rođendan, a jedina im je želja nastaviti s radom. Naime, krajem rujna su se, uz standardne izazove zbog sve većeg priljeva pasa koje treba prihvatiti i udomiti, našli u dodatnoj borbi u kojoj nastoje spasiti teren na kojem djeluju već sedam godina i skrbe o napuštenim psima.

"Dan prije naše godišnje konferencije, RealDogConference, doznale smo da teren ide na dražbu. Osjećaji su nam bili podijeljeni – s jedne strane panika i strah, a s druge strane olakšanje jer smo znale da će se naša situacija napokon riješiti. Odmah smo se obratile našim pratiteljima na društvenim mrežama i zatražile pomoć. Ubrzo smo okupile mali tim volontera i udomitelja koji su nam pokazali da idemo u pravom smjeru", rekla je Dora Persi iz udruge Indigo.

Teren na kojem se nalazi udruga stavljen je na javnu dražbu zbog stečaja tvrtke koja je bila njegov vlasnik. Iako su volonteri Udruge odmah pokrenuli kampanju za otkup i do sada donacijama pratitelja, udomitelja i građana skupili 51.658 eura od potrebnih 136.500, put pred njima još je dalek, a do početka dražbe ostalo je manje od mjesec dana. Javna dražba kreće 18. studenog, a završava 12. prosinca.

"Neki psi kao da nas sami pronađu"

"Teren na kojem djelujemo nalazi se u industrijskoj zoni, u mirnom okruženju gdje psi i volonteri uživaju u šetnjama i plivanju oko obližnjeg jezera. Ovaj prostor, u koji je godinama ulagan trud, idealan je za rad sa psima, osobito onima koji zahtijevaju posebnu pažnju i resocijalizaciju. Unatoč stalnim izazovima s kojima se suočavamo, tijekom godina uspjeli smo stvoriti sigurno okruženje za pse koji traže svoje zauvijek domove te smo dosad udomili oko 4500, što je otprilike jedno udomljenje dnevno ili 30 mjesečno", dodaju iz Indiga.

Na terenu trenutno ima 13 bokseva, od kojih su neki rezervirani za karantenu i hitne slučajeve. Teren je ključan za spas pasa s problemima u ponašanju koji zahtijevaju poseban tretman prije nego što mogu biti udomljeni, dok ostali spašeni psi borave kod takozvanih "čuvalica" do udomljenja. Članice Udruge naglašavaju kako su čuvalice, osobe koje privremeno preuzimaju brigu o psima dok Indigo osigurava hranu, lijekove i ostale potrepštine, od velike pomoći, osobito za manje pse ili štence.

"Psi nam dolaze iz skloništa, preko komunalnih redara ili od vlasnika, no neki psi kao da nas sami pronađu. Ovaj teren nam je dom već sedam godina, uložili smo puno ljubavi i truda u njega te vjerujemo da ćemo ga uz podršku dobrih ljudi uspjeti spasiti. Ako ne uspijemo prikupiti potreban iznos, sav prikupljeni novac usmjerit ćemo prema pronalasku trajnog rješenja za naše pse, koliko god će to zahtijevati dodatnog rada", poručuje Jasenka Pavić iz udruge Indigo. 

Nadaju se da se to neće dogoditi jer je ovaj teren kroz godine postao ključan za resocijalizaciju te je danas upravo ono što Udruga treba kako bi dugo i uspješno nastavila spašavati sve potrebite pse. Građani mogu pomoći donacijama na www.udrugaindigo.hr.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.