Zagreb zabranio psima ulazak na tržnicu Dolac, građani bijesni: "Totalna glupost"

Foto: Hana Kajari/Index

NA pločniku na zagrebačkoj tržnici Dolac pojavile su se oznake koje upozoravaju da je ulazak psima zabranjen. Ove oznake izazvale su pažnju među prolaznicima i posjetiteljima tržnice jer je Dolac jedno od najposjećenijih mjesta u Zagrebu, a mnogi vlasnici pasa često dolaze u šetnju gradom s ljubimcima.

Budući da su tržnice mjesta na kojima se prodaje svježa hrana, ovakve mjere često se uvode kako bi se osiguralo održavanje čistoće i spriječile moguće neugodnosti za posjetitelje i prodavače, a to su nam potvrdili i iz Zagrebačkog holdinga.

"Oznaka na podu na Dolcu za zabranu pasa proizlazi iz Odluke prethodne Gradske uprave donesene 2009. godine, koja se tiče zabrane prolaska pasa kroz razna mjesta u gradu, pa tako i tržnice. Prema Odluci, psi mogu doći svugdje osim tamo gdje su higijenski standardi poput HACCP standarda za hranu", stoji u odgovoru koji su dostavili Indexu.

Građani: Još jedan korak unazad

Znakovi zabrane danas su bili prekriveni kartonima i kartonskim kutijama, a izazvali su i žustru raspravu na društvenim mrežama.

"Tko ne voli životinje, ne voli ni ljude", "Vani svugdje možeš sa psom - i na plac, i u dućan, bilo gdje... Nisu krivi psi, nego vlasnici koji ne znaju odgojiti psa", "Još jedan korak unazad", "To je totalna glupost! Pa nije pas kriv ako se popiški, za to je kriv vlasnik", "Po meni je ovo ispravno. Em je gužva i onda još treba paziti da se psu ne stane na rep. Izuzetak su psi vodiči - oni moraju imati svuda otvorena vrata i prostore", neki su od komentara.

Što kaže tržni red?

Prema članku 9. Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca Grada Zagreba, "kretanje kućnih ljubimaca na grobljima i tržnicama uređuje se posebnim propisima".

U tržnom redu Tržnica Zagreb od 23. siječnja 2023. piše da je "na lokacijama kojima upravlja Podružnica zabranjen ulazak psima i ostalim životinjama, osim psima osposobljenim za pomoć osobama s invaliditetom i službenim psima koje koriste tijela državne uprave".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.