Pet najpametnijih pasmina pasa

Foto: Pixabay

Psi su nevjerojatno inteligentne životinje, a neke pasmine ističu se svojim sposobnostima rješavanja problema, brzim učenjem i prilagodljivošću. Dr. Stanley Coren, vodeći stručnjak za ponašanje pasa i profesor psihologije, identificirao je tri vrste inteligencije kod pasa: instinktivnu, prilagodljivu i radnu. Na temelju tih kriterija, Coren je napravio popis najpametnijih pasmina pasa u svojoj knjizi "The Intelligence of Dogs".

Graničarski škotski ovčar (Border Collie)

Graničarski škotski ovčar, poznat kao najinteligentnija pasmina, sposoban je naučiti nove naredbe u samo pet ponavljanja. Slavni graničarski škotski ovčar, Chaser, naučio je čak 1022 različita naziva igračaka zahvaljujući strpljivom treningu svog vlasnika. Ova pasmina zahtijeva mnogo fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije te će često pokušati "okupljati" druge ljubimce ili čak članove obitelji kada se osjeća anksiozno.

Pudlica

Pudlice dolaze u tri veličine, a sve su poznate po inteligenciji i lakoći učenja novih trikova. Njihova potreba za mentalnim izazovima često ih čini izvrsnim partnerima za razne igre i zadatke, uključujući plivanje i lov. Ova pasmina posebno voli sudjelovati u aktivnostima poput cirkuskih točaka, što dodatno pokazuje njihovu prilagodljivost i talent.

Njemački ovčar

Njemački ovčari, osim što su vjerni i odani, izvrsni su u učenju složenih zadataka. Zbog svoje izdržljivosti i visoke energije najbolji su za aktivne obitelji te uspijevaju u ulogama poput policijskih i spasilačkih pasa. Njihova brzina učenja i prilagodljivost čine ih idealnima za razne radne zadatke, a odlikuju se i izrazitom vjernošću.

Zlatni retriver

Poznati po prijateljskom karakteru i ljubavi prema vodi, zlatni retriveri spajaju zabavan duh s inteligencijom. Njihova sposobnost brzog učenja naredbi te vještine u tragovima i lovu čine ih izvrsnima za obitelji, kao i za radne zadatke koji uključuju njuškanje i pronalaženje.

Doberman

Dobermani su poznati po visokoj inteligenciji i brzom učenju te su često korišteni kao terapijski psi i spasitelji u potragama. Iako su izuzetno zaštitnički nastrojeni, ovi psi mogu biti i privrženi, što ih čini odličnim pratiteljima. Zbog svoje intuitivnosti i snažnog njuha, lako prepoznaju potencijalne prijetnje.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.