Bila je najpopularnija i najfotografiranija žena na svijetu, a onda je tragično umrla

Foto: EPA

DA JE MEĐU nama, princeza Diana danas bi slavila 63. rođendan.

Diana je bila članica britanske kraljevske obitelji, prva supruga trenutnog kralja Charlesa i majka prinčeva Williama i Harryja. Rođena je 1. srpnja 1961. godine u Sandringhamu, selu sjeverno od Norfolka. Bila je četvrto dijete Johna Spencera i Frances Spencer. 

Kako je upoznala princa

Diana je prvi put upoznala Charlesa, princa Walesa, kada je imala 16 godina, odnosno u studenom 1977. godine. Veza između Diane i Charlesa postala je ozbiljnija kad ju je pozvao na izlet jahtom u gradić Cowes. 

Poslije toga pozvao ju je da upozna kraljevsku obitelj u dvorcu Balmoral u Škotskoj. Nakon što ju je 1981. zaprosio, Diana je na to pristala, ali su zaruke krili od javnosti naredna dva tjedna.

Kada se 1981. zaručila za Charlesa, koji je tada bio princ, radila je kao pomoćnica odgojiteljice u vrtiću. Iste godine udala se za Charlesa i postala najpopularnija članica britanske kraljevske obitelji. Njihovo vjenčanje održano je u katedrali sv. Pavla, a na malim ekranima ceremoniju je pratilo više od 750 milijuna ljudi. 

Kao princeza od Walesa Diana je preuzela određene kraljevske dužnosti u ime kraljice i predstavljala ju je na funkcijama diljem Commonwealtha. U medijima se proslavila zbog nekonvencionalnog pristupa humanitarnom radu. Osamdesetih i devedesetih je Diana, princeza od Walesa, bila najpopularnija i najfotografiranija žena na svijetu. 

Nakon razvoda postala još popularnija

Diana je tijekom braka s Charlesom rodila dvojicu sinova, Williama i Harryja. Princ i princeza razdvojili su se početkom 90-ih, a nakon mnogobrojnih afera i medijskih skandala 1996. godine su se i službeno razveli. No to nije utjecalo na Dianinu popularnost, dapače. Otkako se razdvojila od princa pa sve do smrti njezina je popularnost samo rasla.

31. kolovoza 1997. godine dogodila se prometna nesreća u tunelu Pon de l’Alma u Parizu, u kojoj je život izgubila mnogima omiljena britanska princeza. Princeza od Walesa sjedila je na stražnjem sjedalu luksuznog Mercedesa, koji se zabio u potporni stup tunela, a u nesreći je preminuo i njezin ljubavnik Dodi Al-Fayed.

I 27 godina nakon smrti Diana je nevjerojatno popularna. Gotovo da ne prođe dan da u britanskim medijima ne izađe neki članak o njoj, a njezin lik i dalje je na suvenirima i plakatima tijekom kraljevskih događaja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.