Najveći europski pisac na samrti je prijatelja tražio da uništi njegova djela

Franz Kafka rođen je 1883. godine u Pragu. Studirao je pravo i radio kao odvjetnik za osiguravajuću kuću. Bio je čudan čovjek, rijetko se smijao i bio je duboko nesretan. Njegov život obilježio je odnos s ocem, ali i ženama, s kojima nikad nije imao sreće. Danas ga poznajemo kao jednog od najpoznatijih pisaca 20. stoljeća i čovjeka čija je popularnost neupitno svjetska.

Kafkino djetinjstvo

Kafkin otac Hermann bio je Židov i pripadnik radničke klase. 1880-ih Prag su vodili Nijemci, a antisemitska atmosfera bila je prisutna u svim razinama društva. Ipak, Hermann Kafka bio je vrlo uspješan trgovac odjećom. Oženio je obrazovanu ženu i dugogodišnjim marljivim radom uspio se probiti u visoko društvo, koje ga toliko nije cijenilo.

Hermann je naučio da u životu ništa neće postići ako se čvrsto ne postavi. Njegov snažan karakter bio je njegovo najjače oružje. Kada mu se rodio sin, Hermann je bio oduševljen; njegov potomak neće se morati boriti za socijalni status, već će neopterećeno graditi svoju karijeru i nadmašiti čak i njega.

Međutim, njegov sin bio je malen, skroman, povučen i stidljiv. Često je bio bolestan, a u društvu se nikad nije isticao. Sve to ljutilo je oca, koji je sa sinom godinama imao vrlo loš odnos.

Franz Kafka otišao je na studij prava i upoznao Maxa Broda, vrlo šarmantnog, duhovitog, markantnog i karizmatičnog mladića. Njih dvojica ubrzo su postali prijatelji, a dijelili su i strast prema književnosti. Max Brod poznavao je Kafku bolje nego itko, bio mu je jedini pravi prijatelj.

Nesretan kao samac, nesretan kao zaručnik

Tako ga je jednom pozvao kod sebe na druženje. Uz skupinu njegovih prijatelja, ondje je bila i djevojka Felice Bauer. Ona nije bila neka ljepotica iz modnog časopisa, već djevojka prosječnog izgleda iz Berlina koja se u to vrijeme našla u Pragu.

Franz se u nju zaljubio na prvi pogled, no ljubav joj je izjavio tek u pismima koja joj je slao nakon što se vratila u Berlin. Čini se da je Kafka, premda teški introvert, ipak žudio za ljudskim kontaktom, ali je ipak smatrao da najbolje funkcionira kad je sam.

Felice i Franz pisali su si gotovo svaki dan, no Kafka se odbijao vidjeti s njom. Uvijek je pronalazio neke izgovore poput posla ili obiteljskih okupljanja. Par se napokon zaručio 1914. godine, ali zaruke su propale nakon tri mjeseca jer je Kafka i dalje bio nesretan. Osjećao se zarobljeno i očajno, čak i kada je napokon imao priliku biti sretan.

Felice Bauer i Franz Kafka

1917. Kafka je doznao da boluje od tuberkuloze, bolesti za koju je znao da će ga ubrzo koštati života. Ipak, nastavio je pisati u tim godinama, sve do svoje smrti 3. lipnja 1924.

Najboljeg prijatelja tražio da uništi njegova djela

Njegova priča tu bi završila, a od njegovih djela možda bismo pamtili tek Preobrazbu, koja mu je bila jedino uspješno djelo tijekom života. Međutim, na samrti je svoje spise predao Maxu Brodu i rekao mu da ih uništi.

No on je odlučio da neće ispuniti želju svog starog prijatelja te je preko svojih izdavačkih veza objavio brojne romane po kojima Kafku pamtimo i danas. Do 1930. godine sva tri Kafkina romana - Proces, Dvorac i Amerika - bila su izdana u Europi.

Nakon Drugog svjetskog rata njegova djela stječu svjetsku popularnost. Kafku kao inspiraciju navode ljudi poput Nabokova, Garcije Marqueza i Borgesa, a njegove knjige objavljene su u svakom kutku svijeta. Danas je Kafka među najpoznatijim osobama 20. stoljeća i nesumnjivo je puno utjecajniji od svog nezadovoljnog oca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.