Pametni su i štede novac: Iznenadit ćete se što sve hladnjaci danas mogu

Ilustracija: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji sa: Samsung

SVI SMO barem jednom zavirili u hladnjak i otkrili pokvarene namirnice koje smo zaboravili u nekom zabačenom kutu. Dok ljeto kuca na vrata i donosi obilje sunčanih dana i sve viših temperatura, suočavamo se s izazovom – kako očuvati svježinu hrane i pritom izbjeći visoke račune za električnu energiju? 

U prosječnoj hrvatskoj obitelji godišnje se baci oko 71 kilogram hrane zbog neadekvatnog čuvanja i navika, što ne utječe samo na kućni budžet već i na okoliš. 

Više od polovice Hrvata baca hranu jer se ona pokvarila. Čak 44 posto njih je zaboravilo na nju jer joj je istekao rok trajanja, pokazali su podaci statističkog istraživanja o otpadu od hrane, koje je provelo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja MINGOR u 2021.

Na razini EU godišnje se baci oko 88 milijuna tona hrane, dok hrana koja završi kao otpad doprinosi 8 posto globalnih emisija stakleničkih plinova. Čak polovica otpada od hrane u EU dolazi iz kućanstava.

Ovi alarmantni podaci naglašavaju potrebu za boljim načinima očuvanja namirnica, a ključan faktor u tome je hladnjak, najveći potrošač energije u svakom domaćinstvu.

Promjene u pristupu prema proizvodima

Nekad smo hladnjake doživljavali kao nužno zlo – neugledne, glasne uređaje koji jedva hlade našu hranu. Naš suodnos s hladnjakom bio je jednostavan, no funkcionirao je na principu "ne diraj ti mene, ne diram ja tebe". 

Isti pristup upotrebi hladnjaka imale su i generacije prije nas. Ali u 2024. godini neke stvari su se promijenile. Hladnjaci su postali "pametni" i štedljivi.

Prije svega, hladnjaci više nisu velike pravokutne figure koje stavljamo u kut kuhinje. Danas su sofisticirani uređaji s elegantnim završnim obradama od brušenog nehrđajućeg čelika i modernim staklenim frontama. Više nisu samo funkcionalni već su i estetski privlačni dodatak kuhinji koji podiže njezin izgled na višu razinu.

Radi preglednosti i veće zapremnine hladnjaka, danas nije nužno da budu fizički veliki. Dobre primjere za to ima tvrtka Samsung Electronics, koja u svom asortimanu proizvoda posjeduje hladnjake kapaciteta do 635 litara, jer koriste patentiranu SpaceMax™ tehnologiju. 

Izvana su dimenzije hladnjaka standardne, no rubovi su mu tanji, što mu daje veću unutarnju zapremninu i visokoučinkovitu izolaciju. Ovi hladnjaci ne samo da optimiziraju prostor već i pružaju bolju preglednost vaše nabavke te čine organizaciju hrane jednostavnijom i efikasnijom.

Foto: PR

Hladnjaci su danas pametni i štedljivi

Da su hladnjaci danas "pametni" pokazuje činjenica da se njihov rad može optimizirati uz pomoć umjetne inteligencije. Uz primjenu AI Energy Mode načina rada, brzina kompresora i ciklusi odleđivanja na temelju naših navika i okolišnih uvjeta se optimiziraju, a time se omogućuje do 10 posto uštede energije. 

Ova ušteda prati istraživanje Europske komisije, prema kojem pametni kućanski aparati mogu smanjiti potrošnju energije. Naime, hladnjaci s boljom energetskom učinkovitošću mogu smanjiti emisije CO2 za čak 40 kg godišnje po kućanstvu.

Upravo je Samsung Electronics u suradnji s prodajnim partnerima ovog ljeta organizirao "Cooling" promociju za hladnjake. Ova akcija omogućava što većem broju ljudi da promijene način na koji doživljavaju hladnjake i njihove mogućnosti. 

Kroz promotivne ponude i edukaciju, cilj je pokazati kako moderni hladnjaci mogu poboljšati kvalitetu života, čuvajući svježinu namirnica i smanjujući troškove energije.

Potrošnja energije kod Samsung proizvoda može se pratiti kroz aplikaciju SmartThings, koja omogućuje nadzor pri upravljanju svih kućanskih uređaja. Kroz funkciju SmartThings Energy, korisnici mogu pratiti potrošnju energije u stvarnom vremenu, usporediti ju s prethodnim mjesecima te primati korisne savjete za energetsku učinkovitost. Ova opcija može i obavijestiti u slučaju premašivanja mjesečnih ciljeva potrošnje, jer uspoređuje u stvarnom vremenu potrošnju energije s prošlim mjesecima.

Foto: PR

Aplikacija ima i funkciju SmartThings Home Care, koja osigurava pametno održavanje uređaja te šalje upozorenja o njegovom stanju i preporuke, čime se produžuje vijek trajanja i osigurava optimalan rad.

Kada imate kontrolu nad kućnim uređajima, primjetno je kako sve postaje jednostavnije. Samsung hladnjak s francuskim vratima ima i opciju znatnog ubrzanja hlađenja i zamrzavanja. 

Za užurbane obitelji, funkcije poput Power Cool i Power Freeze nude brzo hlađenje i zamrzavanje namirnica jednim dodirom gumba. Ove funkcije brzo rashlađuju pića ili zamrzavaju hranu, što je idealno za neplanirane goste ili hitne situacije.

Power Cool u unutrašnjost hladnjaka upuhuje hladan zrak kako bi se namirnice ili pića brzo rashladili, dok Power Freeze u zamrzivač unosi brz nalet hladnoga zraka za zamrzavanje ili stezanje zamrznute hrane i stvaranje leda.

Samsung hladnjaci imaju intuitivne digitalne ekrane i dodirne panele te olakšavaju upravljanje svim funkcijama, stoga je njihovo korištenje jednostavno i prilagođeno svima.

Samsung promocija traje do 28. srpnja 2024. ili do isteka zaliha, a kupci mogu iskoristiti popuste na model RB6000D hladnjaka. Uz svaku kupnju, dobivaju i set Tefal posuda, koje će upotpuniti i estetski obogatiti unutrašnjost hladnjaka. 

Sponzorirani sadržaj donose Index i Samsung u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.