10 stvari o popularnim pjesmama koje vjerojatno niste znali

Foto: Press

VRAĆAMO se još jednom pregledu manje poznatih priča o dobro poznatim pjesmama. 

Kelly Clarkson - Since U Been Gone

Karijera Kelly Clarkson u 2006. bila je na vrhuncu. Njezin drugi album Breakaway kritičari su masovno hvalili i donio joj je dva Grammyja, od kojih je jedan bio za pjesmu Since U Been Gone. 

Mnogi je smatraju jednom od ključnih pop pjesama 2000-ih, a Clarkson je i dalje pjeva na turnejama. Međutim, u memoarima producenta Clivea Davisa otkriveno je da ju je on morao prisiliti da snimi tu pjesmu. Clarkson se pojavila u emisiji Watch What Happens Live 28. lipnja i objasnila priču Andyju Cohenu.

"Lagali su mi i rekli da postoje producenti koji žele raditi sa mnom i da postoji ova pjesma, a uopće nije bila dovršena. Rekli su da žele da radim na njoj i da napišem stihove", objasnila je Cohenu. 

Clarkson je odletjela u Švedsku kako bi se susrela s dvojicom najvećih producenata u industriji Maxom Martinom i Dr. Lukeom: "Došla sam tamo i ova dvojica uopće nisu znala da ću ja pisati stihove i pjesma je već bila napisana. Osjećala sam se kao idiot. Diskografska kuća mi je rekla nešto potpuno drugačije. To je bio znak za uzbunu. Zašto mi lažu? Ne volim to. Zato s ovom pjesmom povezujem loša sjećanja. To su zanimljive činjenice koje ljudi vole izostaviti."

Clarkson je pojasnila da i dalje voli izvoditi pjesmu, ali samo zato što je profesionalna i zna razdvajati osjećaje od posla. 

Beatles - Hey Jude

Godine 1968. Paul McCartney otišao je u posjet sinu Johna Lennona Julianu i njegovoj uskoro bivšoj supruzi Cynthiji. John se nedavno bio razveo od Cynthije, koja je dugo bila članica unutarnjeg kruga Beatlesa, nakon što je upoznao japansku umjetnicu Yoko Ono. Na putu do njih Paul je napisao pjesmu Hey Jules kako bi utješio Johnovog malog sina kojem je razvod teško pao.

Pjesma je kasnije preimenovana u Hey Jude i postala je jedan od najuspješnijih singlova Beatlesa. Međutim, nedavno je Julian Lennon, glavni lik ove pjesme, priznao da ga je zarazna melodija ponekad izluđivala.

"To je prekrasan osjećaj, nema sumnje u to, i vrlo sam zahvalan — ali također me zna izluditi. Cijenim to što je napisao pjesmu o meni i mami, ali ovisno o tome kako se probudim i gdje je čujem, može biti ugodno ili pomalo frustrirajuće. No u dubini srca nema loše riječi koju bih mogao reći o njoj", rekao je Julian u intervjuu za Esquire.

"Stihovi su relevantni čak i sada. Govore o tome kako učiniti život boljim i postati neopterećen, posebno na putu kojim sam krenuo kao glazbenik slijedeći tatu", dodao je.

Coldplay - Yellow

Chris Martin jednom se prilikom prisjetio pisanja Coldplayevog velikog hita i singla koji ih je proslavio. Martin tvrdi da je pjesma nastala između snimanja vokala za potpuno drugu pjesmu. 

Martin je izašao iz kabine i odsvirao pjesmu ostatku benda, ali reakcija na veliki hit nije bila onakva kakvu je očekivao. Poslušali su ga, slegnuli ramenima i nastavili gledati nogometnu utakmicu. 

Na svu sreću, nisu ga obeshrabrili. 

R.E.M. - Man on the Moon

Frontmen R.E.M.-a Michael Stipe posvetio je stihove singla iz 1992. umjetniku i komičaru Andyju Kaufmanu. 

U pjesmi je aludirao na Kaufmanovu svjesno lošu imitaciju Elvisa, kao i na glasine da je lažirao svoju smrt 1984. godine. 

Kasnije je redatelj Miloš Forman iskoristio naziv pjesme kao naslov filma utemeljenog na Kaufmanovom životu.

Taylor Swift - Miss Americana & The Heartbreak Prince

Ono što se na prvi pogled čini kao još jedna ljubavna pjesma Taylor Swift zapravo je himna osobe koja je duboko razočarana i ljuta zbog politike koju vodi njezina država.

Pjesma, objavljena na albumu Lover, sadrži mnoge reference na borbu između demokrata i republikanaca tijekom predsjedničkih izbora 2018. godine. Stihovi uključuju "Now I’m feeling hopeless, ripped up my prom dress/ Running through rose thorns, I saw the scoreboard/ And ran for my life" i "My team is losing, battered and bruising/ I see the high fives between the bad guys".

Van Halen - Jump

Tekstopisac singla Van Halena je David Lee Roth. Ideja za pjesmu Rothu je došla nakon što je čuo vijesti o čovjeku koji je prijetio da će skočiti s tornja i počiniti samoubojstvo. Roth je zamislio da bi u masi mogla biti barem jedna osoba koja bi povikala skakaču da skoči, što je inspiriralo prvi stih pjesme.

Roth je tekst pjesme izgradio oko fraze "slobodno skači". Ovu početnu frazu smislio je vozeći se Los Angelesom, a ostale dijelove pjesme razvili su ostali članovi benda, posebno Ted Templeman i Eddie Van Halen. Bendu je trebalo dvije godine da se složi oko snimanja pjesme jer su je često odbijali snimiti ili Roth ili Templeman.

Konačno, 1984. godine pjesma je snimljena u samo jednom danu. Jump je brzo osvojio vrhove top lista i ostao na vrhu pet uzastopnih tjedana.

Tame Impala - Feels Like We Only Go Backwards

Kevin Parker iz Tame Impale smislio je pjesmu Feels Like We Only Go Backwards dok je zalijevao travu u svojoj unajmljenoj kući u Perthu u Australiji. 

Internetom kola teorija da je pjesma inspirirana Parkerovim turbulentnim odnosom sa stanodavcem, s kojim je neprestano bio u sukobu. To može i ne mora biti točno, ali u razgovoru s Rickom Rubinom Parker je otkrio da je to najpop pjesma koju je ikad snimio te da se radi o svojevrsnoj posveti pjesmi Walk in the Park elektro-pop legendi Beach House. 

Elton John - Philadelphia Freedom

Elton John prihvatio je to kao izazov kada mu je Bernie Taupin, njegov dugogodišnji suradnik i prijatelj, rekao da ne može napisati pjesmu o tenisu. 

Kao odgovor napisao je Philadelphia Freedom. Pjesma je posveta njegovoj bliskoj prijateljici Billie Jean King, koja je tada bila najbolja tenisačica na svijetu i dio profesionalnog teniskog tima Philadelphia Freedoms.

Harry Styles - Watermelon Sugar 

Ova pjesma nije samo o onome o čemu smo mislili da je već i više od toga. Harry je rekao publici: "Ova pjesma je o slatkoći života. Pjevajte je za mene." 

Nakon kratke pauze obilježene oduševljenim pljeskom i kricima publike, dodao je s osmijehom: "Također je o ženskom orgazmu. Ali to je potpuno drugačije. Nije baš relevantno." 

Mnoge se slušateljice ne bi složile s tim da to nije relevantno. 

The Rolling Stones - Brown Sugar

Ova rock pjesma iz 1971. godine s albuma Sticky Fingers izazvala je brojne kritike tijekom godina zbog tobože rasističkog slinjenja nad crnim ženama. 

Autor teksta je Mick Jagger, a pjesmu je posvetio svojoj tadašnjoj djevojci s kojom je bio u tajnoj vezi, modelu Marshi Hunt, ali neki smatraju da bi mogla govoriti i o pratećoj pjevačici Claudiji Lennear. 

Hunt je također bila majka njegovog prvog djeteta Karis, koje tada nije bilo priznato. Kasnije je Jagger izjavio da bi, da može ponovno birati, pomnije birao svoje riječi za pjesmu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.