Istraživanje: Parovi koji piju zajedno imaju bolju kvalitetu odnosa i žive dulje

Foto: Press

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu The Gerontologist, otkrilo je da parovi koji zajedno piju alkohol žive dulje i imaju sretniji brak. 

"Rezultati su obećavajući ako s partnerom navečer uživate u čašici vina, popijete aperitiv prije ručka ili podijelite bocu vina", navode. Naime, profesorica Kira Birditt, s istraživačkog instituta u Michiganu, istraživala je utjecaj zajedničkog konzumiranja alkohola na duljinu života parova. Rezultati su pokazali da parovi koji dijele slične navike konzumacije alkohola žive dulje.

U istraživanju su sudjelovale osobe u dobi od 50 i više godina iz SAD-a (ukupno 4656 bračnih ili izvanbračnih parova). Istraživači su ispitanike intervjuirali svake dvije godine od 1996. do 2016.

Ovo nikako nije preporuka za pojačano konzumiranje alkohola s partnerom

Potom su došli do zaključka da parovi koji imaju usklađene navike konzumacije alkohola često imaju stabilnije i dugotrajnije veze s manje konflikata. Birditt je istraživanjem otkrila da su parovi u kojima su oboje izjavili da konzumiraju alkohol imali dulji životni vijek u usporedbi s parovima koji ne konzumiraju alkohol ili imaju neskladne navike pijenja.

Naravno, Birditt ističe da ovo nikako nije preporuka za pojačano konzumiranje alkohola s partnerom, već da rezultati istraživanja pokazuju važnost utjecaja koji supružnici mogu imati na zdravlje jedno drugoga. Ističe kako su parovi koji zajedno konzumiraju alkohol često intimniji. Dodala je kako još nije u potpunosti jasno zašto je zajednička konzumacija alkohola povezana s duljim životom te ističe potrebu za daljnjim istraživanjem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.