Lego stvorio kocke od svemirske prašine, mogle bi riješiti velik Mjesečev problem

Foto: Press

Znanstvenici Europske svemirske agencije (ESA) u suradnji s Legom napravili su 3D kockice od svemirske prašine. Materijal i način na koji se Lego kockice spajaju mogli bi jednog dana pomoći u rješavanju problema izgradnje objekata na Mjesecu, poput skloništa za astronaute, piše Astronomy.

"Nitko nikad nije izgradio strukturu na Mjesecu, tako da moramo razraditi ne samo kako ćemo ih izgraditi već i od čega ćemo ih izgraditi. Ne možemo ponijeti nikakve materijale sa sobom", rekao je Aiden Cowley, znanstvenik u ESA-u.

Jedini netaknuti lunarni materijal koji trenutno postoji na Zemlji je 382 kilograma kamenja i regolita koje su skupili astronauti Apolla i nekoliko šaka materijala iz robotskih misija vraćanja uzoraka. Stoga su timovi umjesto toga koristili materijal iz meteorita starog 4.5 milijardi godina - NWA 869, koji je pronađen u sjeverozapadnoj Africi 2000. godine.

Mogle bi se koristiti za izgradnju lunarnih baza

Meteorit sadrži metalna zrnca, hondrule i druge elemente, a znanstvenici su ga samljeli u prah i pomiješali sa simuliranim regolitom. Zatim je tim upotrijebio materijal za izradu 3D printanih Lego kockica, čime su dokazali da se međusobno povezane kockice mogu proizvesti na Mjesecu od regolita i koristiti za izgradnju lunarnih baza.

Prema Legu, meteoritske kockice se spajaju i slažu isto kao i one plastične, a do rujna ih zainteresirani mogu vidjeti na izložbi u odabranim trgovinama brenda širom svijeta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.