Mogu li hrvatske tvrtke zajednički pokrenuti trend obnove šuma?

Foto: Project O2, Miroslav Šlafhauzer

Radenska Adriatic pokrenula je u rujnu novu kampanju s ciljem obnove šuma u vukovarskom Podunavlju te poziva sve tvrtke diljem Hrvatske da im se pridruže u daljnjem pošumljavanju.

"Svjesni smo da jedna tvrtka sama ne može napraviti dovoljno. Pošumljavamo već petu godinu zaredom, i to u Hrvatskoj i Sloveniji, ali to je samo kap u moru. Ove godine smo pomislili: zašto ne bismo pozvali i druge tvrtke? Pozivamo sve tvrtke, bez obzira na veličinu, da nam se pridruže u pošumljavanju naše lijepe zemlje," izjavila je Ivana Fočić, senior brand manager Radenske. "Što se više okupimo, to ćemo veći učinak imati na očuvanje prirodnih ljepota i bioraznolikosti Hrvatske."

Foto: Project O2, Miroslav Šlafhauzer

Ove godine Radenska će, u suradnji s Projektom O2, pošumiti područje vukovarskog Podunavlja bespilotnim letjelicama. Ovaj inovativni pristup omogućuje pošumljavanje teško dostupnih, opožarenih i zapuštenih područja, koristeći posebno pripremljene "sjemenske bombice" za učinkovitiju obnovu šuma.

Projekt O2 pripremio je posebne pakete kako bi se što veći broj tvrtki mogao uključiti. Tvrtke mogu birati između različitih paketa prilagođenih njihovim financijskim mogućnostima, što pruža fleksibilan način sudjelovanja u društveno odgovornim projektima. Bilo da se radi o maloj tvrtki koja pošumljava 500 m² ili velikoj korporaciji koja doprinosi pošumljavanju većih površina, svaki doprinos je vrijedan.

Uloga šuma u zaštiti okoliša

Šume imaju ključnu ulogu u pročišćavanju zraka, očuvanju bioraznolikosti, ali i sprječavanju poplava. Nedavne poplave u regiji ponovno su istaknule razmjere štete uzrokovane ekstremnim vremenskim uvjetima. Šume djeluju kao prirodne barijere, a pošumljavanjem jačamo sposobnost tla da zadrži vodu, smanjujući eroziju i rizik od poplavnih šteta u osjetljivim područjima. Područje vukovarskog Podunavlja, među ostalim, djeluje kao prirodna zaštita od poplava.

Foto: Getty Images

Utjecaj na zaposlenike i tvrtke

Osim ekoloških prednosti, Radenskina inicijativa naglašava pozitivan utjecaj prirode na produktivnost i dobrobit zaposlenika. Tvrtke koje se priključe imat će priliku organizirati "green building" za svoje timove, omogućujući zaposlenicima da sudjeluju u sadnji drveća i provedu dan u prirodi. Neke tvrtke već planiraju sudjelovati u Radenskinom "green buildingu" koji će se održati krajem listopada u blizini Vukovara.

"Studije su pokazale da boravak u prirodi može značajno poboljšati mentalno zdravlje, produktivnost i osjećaj zajedništva. U Radenskoj svake godine organiziramo 'green building' kada pošumljavamo. Naš cilj nije samo obnova šuma, već i podizanje svijesti o važnosti stvaranja zelenijih i zdravijih radnih okruženja," izjavila je Natalija Kreft Lovrenčec, PR manager Radenske Adriatic.

Sve zainteresirane tvrtke mogu se obratiti na info@project-o2.org.

Zajedničkim snagama, tvrtke mogu doprinijeti zelenijoj budućnosti, osiguravajući da naše šume ne samo opstanu, već i procvjetaju za buduće generacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.