Prvi put u povijesti Akademija će dodjeljivati Oscare i izvan SAD-a

Foto: EPA

Akademija filmskih umjetnosti i znanosti sljedećeg će mjeseca održati prvu ceremoniju dodjele Oscara izvan Sjedinjenih Država te dodijeliti prestižne godišnje studentske nagrade u Londonu.  Svečanost će se održati 14. listopada na Leicester Squareu u britanskoj prijestolnici i bit će prva međunarodna svečanost Akademije filmskih umjetnost i znanosti, čije je članstvo posljednjih godina naglo poraslo na globalnoj razini.

Među pobjednicima, koji su unaprijed objavljeni ovaj tjedan, bit će Au Revoir Mon Monde, francuski animirani film o čovjeku zarobljenom u kostimu divovske ribe koji trči ​​kroz grad dok svijet završava u tajanstvenoj kiši meteora.

Svi pobjednički filmovi moći će se natjecati za glavnog Oscara

Ostali uključuju tajvanski eksperimentalni film o tinejdžerskom otkrivanju seksualnosti, kratkometražni film smješten u vrijeme izbijanja kuge u Kini 1910. te dokumentarac iz izbjegličkog kampa Rohinja u Bangladešu. Prvo, drugo i treće mjesto bit će objavljeni na svečanosti, a svi pobjednički filmovi moći će se natjecati za glavnog Oscara sljedećeg ožujka.

Petina članova Akademije ne dolazi iz SAD-a, kao ni više od polovice novih članova koji su pozvani da se pridruže ove godine, uključujući redateljicu filma Anatomija pada Justine Triet i zvijezdu filma Sandru Hüller. Akademija, čiji su članovi postigli izvrsnost u svojim poljima, od glume i režije do kostimografije i šminke, glasa svake godine za dobitnike Oscara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.