Lastavice masovno ugibaju, tužne vijesti dolaze i iz Maksimira

Foto: Mirjana Renard

IZ KONJIČKOG kluba Hiperon u Zagrebu, inače domu najveće kolonije lastavica u gradu, tvrde nam kako te ptice selice u posljednje vrijeme u velikom broju ugibaju. Točnije, u zadnjih desetak dana uginulo ih je pedesetak, a isti scenarij događa se i u drugim europskim zemljama. 

"Ovo nam se nikad nije dogodilo. Imali smo oko 200 ptica. Početkom rujna su otišle, no tu su još neke koje su zbog hladnoće spriječene krenuti u južne krajeve. U zadnjih 10 dana uginulo ih je pedesetak. Svako jutro smo ih nalazili mrtve. Ako je neka živa, konj nam ukaže na nju. Inače, te ptice se sada pokušavaju hraniti i kreću prema južnim krajevima", rekla je trenerica Mirjana Renard iz Konjičkog kluba Hiperion u Maksimiru, u Ulici Fakultetskog dobra 7/2. 

Dolaskom u konjički klub preko dana, uvjerili smo se da lastavica gotovo uopće ni nema. Naišli smo na jedno gnijezdo s tim pticama, a ostala gnijezda, koja su lastavicama posljednjih dana služila kao sklonište kada je pala temperatura i padala kiša, uglavnom su bila prazna (Renard tvrdi da gnijezda budu puna navečer). 

"Kada je počela školska godina, nama u štali nije bilo nijedne lastavice. Nije nam bilo jasno. Stigla je promjena vremena i mi smatramo da su naše lastavice otišle. Nije ih bilo par dana, no kako je stiglo zahlađenje, neke su se pojavile. Gurale su se po napuštenim gnijezdima i sve slabije su letjele, motale su se po štali", kaže Renard.

"Taman kad smo ih mislili nahraniti, one kao da su zaspale"

"Mi smo počeli zatvarati staju i prozore jer smo primijetili da je zima i onda ih je počelo sve više dolaziti. Grijali smo sobu za te lastavice koje nisu mogle letjeti i stavljali smo ih unutra. Rečeno nam je iz zagrebačkog Zoološkog vrta da im moramo davati živu hranu, crve. No, bile su preslabe za jesti."

"Taman kad bi se ugrijale i kad smo im htjeli dati hranu, one kao da su zaspale. Jako smo tužni. U cijeloj Europi je tako", dodaje. Renard tvrdi da inače lastavice žive u simbiozi s konjima u konjičkom klubu.

"Lastavice žive u simbiozi s tim konjima i jako su važne u ekosustavu jer se hrane insektima. Naš konjički klub uopće ne koristi kemikalije da bi ubio muhe. Stariji ljudi misle da lastavice donose sreću. Te ptice točno razumiju kad je neki konj bolestan jer oko njega bdiju. Znaju i javiti da je neki ptić ugrožen tako što dođu u jahalište i počnu uznemireno letjeti oko konja", zaključuje. 

Nastanjuju sve kontinente

Lastavice nastanjuju sve kontinente osim Antarktike. Poznate su po dugačkim migracijama. Sele se iz Europe u Afriku u jesen i vraćaju se natrag u proljeće. Tijekom tih putovanja prelaze tisuće kilometara. Hrane se uglavnom insektima koje hvataju u letu. Ova prehrana čini ih važnima za kontrolu populacije insekata, uključujući komarce i druge štetnike.

Grade gnijezda od blata na zaštićenim mjestima kao što su staje, mostovi i zgrade. Ženka polaže 4-5 jaja, a oba roditelja sudjeluju u inkubaciji i hranjenju mladih.

Veoma su korisne za poljoprivredu zbog svoje uloge u kontroli štetnika. Međutim, suočavaju se s prijetnjama kao što su gubitak staništa i klimatske promjene. Zaštita njihovih staništa i smanjenje upotrebe pesticida ključni su za očuvanje populacije lastavica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.