Rezultati ove studije mogli bi razočarati veseljake među frajerima

Foto: Press

Prema studiji iz 2011., stereotip da veseli i nasmijani muškarci imaju veće šanse u ljubavi i nije baš točan. Studija pod nazivom Happy guys finish last donosi zanimljive rezultate koji upućuju na to da žene često ne doživljavaju nasmijane muškarce kao privlačne.

Istraživanje koje je provela grupa znanstvenika u centru University of British Columbia, koje je objavljeno na portalu ScienceDaily, pokazalo je da žene radije biraju muškarce koji djeluju ponosno, suzdržano i ozbiljno. Dobro raspoloženje, simpatičnost i osmijeh nisu ključne odlike koje žene traže kad je riječ o seksualnoj privlačnosti, tvrdi studija.

Sretni muškarci nisu najprivlačniji

Studija je proučavala kako različiti izrazi lica utječu na percepciju privlačnosti, a rezultati su pokazali da su žene često sklone birati muškarce čiji izrazi lica pokazuju ponos ili samopouzdanje. Izražena sreća, iako pozitivna u mnogim drugim aspektima života, čini se da ne pridonosi percepciji seksualne privlačnosti.

Štoviše, smiješak i previše izražene emocije tumačilo se kao manjak muževnosti.

Istraživanje je detaljno proučavalo reakcije sudionica na različite izraze lica muškaraca. Žene su znatno bolje reagirale na ozbiljne ili ponosne izraze, dok su muški osmijesi često rezultirali nižim ocjenama privlačnosti.

Jedno od ključnih pitanja ove studije je kako izrazi poput ponosa ili samopouzdanja kod muškaraca djeluju na žene. Takvi izrazi često signaliziraju status, snagu i zaštitničke kvalitete, što su osobine koje su kroz povijest imale važnu ulogu u romantičnoj privlačnosti. Žene, iako privučene različitim aspektima kod partnera, evolucijski su sklone prepoznati ove znakove kao važne za odabir partnera.

Dakle, sretni muškarci, iako se često doživljavaju kao otvoreni i prijateljski nastrojeni, prema ovoj studiji percipirani su kao manje poželjni u kontekstu romantične veze. Muškarci s dozom tajanstvenosti ili ozbiljnosti često ostavljaju snažniji dojam.

No, nije sve tako crno za vesele frajere

No, vrijedi napomenuti da istraživanje ne znači da muškarci trebaju u potpunosti odbaciti osmijeh. U svakodnevnim društvenim interakcijama osmijeh ostaje ključan za stvaranje ugodne i prijateljske atmosfere.

Istraživači naglašavaju da je ovo samo jedan segment složene dinamike seksualne privlačnosti. Naravno, ljudska privlačnost ne ovisi samo o izrazu lica već o cijelom nizu čimbenika, uključujući karakter, zajedničke interese i kompatibilnost. No, ova studija pruža intrigantan uvid u to kako prve impresije, osobito one vezane uz emocije na licu, mogu igrati ulogu u privlačnosti.

Rezultati ove studije samo naglašavaju da je važno razumjeti kontekst u kojem određene emocije imaju više ili manje utjecaja na privlačnost. U konačnici, osmijeh i sretno ponašanje mogu biti izraz dubokog unutarnjeg zadovoljstva, a to je kvaliteta koja dugoročno može biti iznimno privlačna.

Ova studija je otvorila pitanja o društvenim normama i očekivanjima te ukazuje na to da seksualna privlačnost često ide dalje od prvog dojma i ponašanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.